Home / Recept / Koud gerookte zalm op de Big Green Egg

Koud gerookte zalm op de Big Green Egg

Hoofdgerecht Vis
2 personen
25 ℃
24 uur voorbereidingstijd
6 uur bereidingstijd
Koud gerookte zalm op de Big Green Egg

Ingrediënten

  • 1,5 kg zalm filet op de huid
  • 300 gr. grof zeezout
  • 300 gr. keukenzout
  • 400 gr. bruine basterd suiker
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 3 el donkere basterdsuiker
  • 1 el uienpoeder
  • 2 el zeezout
  • 1 el zwarte peper
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder

Bereiding

  • Meng de ingrediënten in een grote rvs schaal of kom en wrijf beide zijdes van de zalm goed in. Leg de zalm in de bak en dek deze volledig in met de pekel.
  • De zalm gaat in de koelkast om 12 uur te pekelen. Na 12 uur heeft het pekelmengsel een groot deel van het vocht uit de zalmfilet opgenomen, en hierdoor voelt de zalm al een heel stuk steviger aan. Spoel nu de zalm voorzichtig af onder de kraan tot al het zout er af is en droog daarna de zalm zo goed mogelijk met keukenpapier.
  • Hierna gaat de zalm terug in de koelkast om 12 uur lang te drogen. Na nog eens 12 uur zullen de zijdes droog en een beetje plakkerig aanvoelen. De huidzijde een beetje als leer.

Zalm klaar om te roken

  • De zalm is nu eindelijk klaar om te roken. Zorg te allen tijde dat de Green Egg niet boven de 25 graden uitkomt maar hou je de temperatuur nog lager, dan zal het ‘t eindresultaat ten goede komen. Rook bij voorkeur als de buitentemperatuur rond de 10 graden Celsius is. In de zomermaanden kun je ook roken. Doe dit dan wat later op de avond en zorg dat de Big Green Egg vooral niet op een warme plaats staat.
  • Het nog aanwezige houtskool een beetje aan de kant schuiven, om een mooi plekje voor de Cold Smoke Generator te maken, en vervolgens deze CSG vullen met mot van beukenhout, (maar dit kan natuurlijk ook een andere houtsoort zijn, net naar gelang welke smaak je mee wilt geven aan de zalm). Rook de zalm ongeveer. 6 uur aan één stuk.
  • Haal na het roken de zalm uit de Big Green Egg. De zalm moet nu minimaal nog 12 uur ingepakt in folie rusten, zodat de smaken helemaal door de vis heen trekken. Na het rusten kun je de zalm aansnijden. Om uiteindelijk mooie plakjes te snijden kun je er voor kiezen om de zalm eerst licht in te vriezen en daarna met een trancheermes te bewerken.

Gebruikte Big green egg accessoires