Home / Big Green Egg Product Vragen

Big Green Egg Product Vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over de Big Green Egg. Mocht je vraag er toch niet bij staan neem dan gerust contact op met ons via info@bbqgreeneggstore.nl of +31186749013

Over de Big Green Egg

De Big Green Egg is de beste keramische outdoor cooker van het moment en is gebaseerd op een 3000 jaar oud kookprincipe van de Kamado ”kleioven”. Het Amerikaanse merk Big Green Egg bestaat inmiddels al 40 jaar en heeft het product ontwikkeld en geïnnoveerd tot een wereldwijd succes. De kookprestaties en de kwaliteit van het keramiek hebben er voor gezorgd dat de Green Egg inmiddels populair is onder een grote groep barbecue liefhebbers en professionele chefkoks. Door de unieke vorm en het dubbelwandige keramiek vindt er heteluchtcirculatie plaats in de Big Green Egg. De temperatuur is hierdoor zeer nauwkeurig te regelen door de rvs luchtschuif en gietijzeren regeldop te bedienen. Op de Big Green Egg wordt het voedsel sneller bereid, droogt het niet uit en behoudt het optimaal de smaak- en voedingsstoffen.

Je wilt een Big Green Egg kopen. Maar welke maat Big Green Egg past het beste bij jou? Wil je deze makkelijk kunnen meenemen of kies je toch voor een grotere maat? Neem je de Big Green Egg met onderstel of ga je voor wat meer werkruimte met een Big Green Egg tafel? Allemaal vragen die het kiezen van het juiste Big Green Egg model niet makkelijk kunnen maken.

Door onze jarenlange ervaring en groot enthousiasme voor de Big Green Egg kunnen wij jou als geen ander adviseren. Je kunt ons telefonisch bereiken of per email. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om onze showroom te bezoeken zodat je een goede indruk krijgt van de verschillende maten Big Green Eggs. Op deze pagina vindt je onze contactgegevens

Hieronder hebben wij alvast de Big Green Egg modellen voor je op een rij gezet:


Big Green Egg Mini

Het kleinste model uit de serie van Big Green Egg. Door het lage gewicht is de Mini makkelijk mee te nemen. Bijvoorbeeld op de boot, op de camping en zelfs onder een afzuigkap op het fornuis. Handig voor in kleine ruimtes en kan ook als tafelmodel worden gebruikt. In dat geval heb je wel een onderstel nodig. Helaas zitten er ook nadelen aan deze barbecue. Door zijn kleine formaat passen op de Mini niet alle gerechten.

Specificaties:

Gewicht: 17 kg
Rooster: Ø 25 cm

Voordelen:

+ Makkelijk te vervoeren.
+ Zowel binnen als buiten te gebruiken.
+ Verbruikt weinig houtskool.

Nadelen:

– Beperkte ruimte voor grote gerechten.
– Niet alle accessoires zijn geschikt.

Big Green Egg Minimax

Dit is het nieuwste model van Big Green Egg. Belangrijkste verschil met de Mini is dat deze barbecue een groter grilloppervlak heeft en je er dus meer in kwijt kunt. Het onderstel met de handvatten worden standaard meegeleverd (Egg Carrier). Hierdoor is de MiniMax makkelijk te vervoeren en geschikt als tafelmodel.

Helaas passen in de MiniMax nog steeds niet alle gerechten. De hoogte van het deksel is hetzelfde als bij de Mini. Een hele kip kan daardoor bijvoorbeeld niet rechtop worden gebraden.

Specificaties:

Gewicht: 35 kg
Rooster: Ø 33 cm

Voordelen:

+ Makkelijk te vervoeren.
+ Verbruikt weinig houtskool.
+ Zowel binnen als buiten te gebruiken.

Nadelen:

– Beperkte ruimte voor grote gerechten.
– Niet alle accessoires zijn geschikt.

Big Green Egg Small


De Small heeft het ideale formaat als je de MiniMax net te klein vindt. Hij heeft hetzelfde grilloppervlak maar is wel hoger. Hierdoor is de Small minder makkelijk te vervoeren maar past hij wel op een klein balkon of patio (met onderstel). Bovendien is dit een hoger model waardoor kip rechtop braden geen probleem meer is. Een klein nadeel is dat nog steeds niet alle accessoires te gebruiken zijn vanwege de beperkte ruimte.

Specificaties:

Gewicht: 36 kg
Rooster: Ø 33 cm

Voordelen:

+ Ideaal voor een balkon of tuin met beperkte ruimte.
+ Verbruikt weinig houtskool.
+ Hoger model dan de Minimax zodat je bijvoorbeeld een kiphouder of spareribs rek kwijt kunt.

Nadelen:

– Minder makkelijk te vervoeren als de MiniMax.
– Niet alle accessoires zijn geschikt.

Big Green Egg Medium

De Big Green Egg Medium is het eerste model in de serie dat geschikt is voor het hele gezin en kan gemakkelijk in de gemiddelde tuin staan. Bovendien is er voor de Medium een grote keuze aan accessoires. Je kunt de Green Egg Medium ook uitrusten met onderstel en zijplanken.

De Big Green Egg Medium koop je doorgaans niet om hem mee te nemen. Hij is daar ook te zwaar voor. Je kunt op dit model grote braadstukken bereiden en een hele kip kun je makkelijk rechtop zetten. Je houdt echter weinig of geen ruimte meer over voor andere bereidingen zoals aardappeltjes of groentes.

Specificaties:

Gewicht: 51 kg
Rooster: Ø 40 cm

Voordelen:

+ Ruime keuze aan accessoires.
+ Geschikt voor kleinere gezinnen.
+ Zijplanken of barbecue tafel voor meer werkruimte.

Nadelen:

– Niet makkelijk mee te nemen.
– Te weinig ruimte als je meerdere gerechten tegelijk wilt bereiden.


Big Green Egg Large


De Big Green Egg Large is het best verkochte model. Op het rooster kun je gemakkelijk meerdere gerechten naast elkaar bereiden. Als je een groot braadstuk aan het grillen bent hou je nog genoeg ruimte over om er naast groentes te bereiden op de grillverhoger of te roerbakken in de wokpan. De Large is écht een stuk ruimer dan de Medium en het verschil in prijs verdient zich zeker terug in het extra ”kookcomfort”. Daarnaast komt een Big Green Egg Large pas echt tot zijn recht in een barbecue tafel. Hierdoor verander je de barbecue in een complete buitenkeuken en heb je extra werkruimte.

Specificaties:

Gewicht: 73 kg
Rooster: Ø 46 cm

Voordelen:

+ Meeste keuze aan accessoires.
+ Meest populaire en best verkochte model.
+ Genoeg ruimte om verschillende gerechten tegelijk te bereiden. Bijvoorbeeld ook meerdere gangen (voorgerecht, hoofdgerecht).

Nadelen:

– Zijplankjes zijn handig maar komt pas echt tot zijn recht in een barbecue tafel.
– Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden dienen er nog wel belangrijke accessoires te worden aangekocht.


Big Green Egg XL

De Big Green Egg Extra Large heeft een nog groter kookoppervlak dan de Large en is daarom ideaal voor grote groepen.
Je kunt dit model als losse Egg bestellen en hem vervolgens in laten bouwen in een meubel. Hij is echter ook leverbaar met een onderstel op wielen en zijplanken. Echter raden wij dan wel aan om gelijk een Nest Handler bij te bestellen zodat hij gemakkelijk te verplaatsen is. Met een grilloppervlak van 61 cm kun je op de Big Green Egg XL verschillende bereidingen tegelijkertijd doen. Dit maakt de Extra Large zeer geschikt voor de grote feesten en partijen of voor de fanatieke barbecue kok.

Specificaties:

Gewicht: 99 kg
Rooster: Ø 61 cm

Voordelen:

+ Groot kookoppervlak.
+ Geschikt voor grotere groepen.
+ Verschillende bereidingstechnieken naast elkaar.
+ Alle accessoires zijn te gebruiken.

Nadelen:

– Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden dienen er nog wel belangrijke accessoires te worden aangekocht.
– Accessoires zijn aanzienlijk duurder dan van het Large model.
– Zwaar om te verplaatsen tenzij je het onderstel met Nest Handler gebruikt of in een barbecue tafel laat inbouwen.

Big Green Egg XXL

De Big Green Egg XXL is het allergrootste model. Deze enorme barbecue is eigenlijk geschikt voor de catering van grote evenementen. Het rooster heeft een doorsnede van 74 cm en is echt enorm.

De XXL kan geleverd worden als losse Egg maar wij raden het onderstel op wielen aan (inclusief Nest Handler). Met zijn grootte verbruikt de XXL een hoop houtskool en duurt het wat langer voor hij op temperatuur is. Uiteraard zijn alle accessoires die je maar kunt bedenken geschikt voor de Big Green Egg XXL.

Specificaties:

Gewicht: 170 kg
Rooster: Ø 73 cm

Voordelen:

+ Grootste kookoppervlak.
+ Geschikt voor grote groepen en catering.
+ Verschillende bereidingstechnieken naast elkaar.
+ Alle accessoires zijn te gebruiken.

Nadelen:

– Verbruikt veel houtskool.
– Minder geschikt als barbecue voor het gezin.
– Met een gewicht van 170 kilogram is de barbecue een absoluut zwaargewicht.

De Big Green Egg is gemaakt van hoogwaardig en gepatenteerd keramiek dat oorspronkelijk door NASA is ontwikkeld. Doordat dit speciale keramiek van de Green Egg sterker is dan aardewerk en gewone keramieksoorten kan de Big Green Egg tegen extreme temperatuurschommelingen en zal deze nooit oververhit raken of barsten. Ook is de Big Green Egg weersbestendig en doorstaat hij iedere regenbui of vorstperiode. De buitenkant van de Big Green Egg is voorzien van een sterke glazuurlaag die op het keramiek is aangebracht. Deze glazuurlaag geeft de Big Green Egg extra bescherming en zorgt voor de karakteristieke donkergroene glans.

Gebruiksvriendelijk
De Big Green Egg is in slechts 15 minuten op bedrijfstemperatuur. De keramische wanden van de Big Green Egg zorgen voor een optimale controle en een geleidelijke warmteverdeling. Tussentijds bijvullen van kolen is (vrijwel) niet nodig. Een lading houtskool is voldoende voor 4-6 uur zorgeloos barbecuen. Schoonmaken van de Green Egg is niet nodig, hij brandt zichzelf namelijk schoon.

Veelzijdig
Met de Big Green Egg heeft u een apparaat om te bakken, braden, grillen en roken! De Big Green Egg is de ultieme outdoor cooker van het moment!

Veilig
Koken met het deksel erop voorkomt problemen. Gesloten is de Big Green Egg uitermate kindvriendelijk en veilig. De Big Green Egg wordt aan de buitenkant nooit gloeiend heet.

Sterk
Weerstaat extreme hoge- en lage temperaturen. De Big Green Egg is weersbestendig. Het keramiek van de Big Green Egg roest namelijk niet!

Karakteristiek vormgegeven
Door zijn robuuste, unieke design is de Big Green Egg een eye-catcher in jouw tuin.

Natuurlijk is dat mogelijk! Bij ons kun je je inschrijven voor diverse Big Green Egg workshops op verschillende locaties in Nederland. Onder leiding van een professionele BBQ Chef bereidt je diverse gerechten op de Big Green Egg. Binnen een persoonlijke en gemoedelijke sfeer is het doel om je uiteindelijk kennis te laten maken met de Big Green Egg en jouw kookvaardigheden op de EGG te verbeteren. Bekijk hier de workshop pagina

Uiteraard de 100% natuurlijke houtskool, de Charcoal Starters en een Ash Tool om de as uit je keramische basis te verwijderen zijn de belangrijkste basics om van start te gaan met jouw Big Green Egg. Zorg daarnaast dat hij stevig en veilig staat met een verrijdbaar IntEGGrated Nest+Handler of een Table Nest wanneer je jouw EGG zelf in een tafel inbouwt. Wil je de mogelijkheden van je EGG gaan ontdekken? Dan bestaat de top 5 accessoires uit de onmisbare ConvEGGtor of halve ConvEGGtor Stones, een ConvEGGtor Basket , Cast Iron Grid , Halve Grill-Bakplaat , Baking Stone. Zo kun jij optimaal grillen, indirecte kooktechnieken toepassen en je EGG omtoveren tot hete luchtoven om te bakken.

Tip: Om het je nog gemakkelijker te maken hebben wij alvast diverse pakketten samengesteld, de zogenoemde Essential PacksHierin zitten de belangrijkste accessoires om de verschillende kooktechnieken op de Big Green Egg te kunnen toepassen. Er zijn verschillende samenstellingen te koop en zo is er voor ieder wat wils. In ieder geval hoef je de accessoires niet meer los op te zoeken in de webshop en kun je het gewenste pakket in één keer aanschaffen.

Het gebruik van de Big Green Egg

Door het isolerende vermogen van het keramiek wordt de buitenkant van een Big Green Egg niet gloeiend heet.  Zo is het een veilige barbecue voor jezelf, maar ook voor rondrennende kinderen en huisdieren. Wees wel altijd voorzichtig met het aanraken van de buitenzijde. En pas vooral op met brandbare materialen in de buurt van de Green Egg.

Zet voordat je de houtskool aansteekt de luchtregelaar onderaan de keramische basis helemaal open. Leg 1 tot 3 aanmaakblokjes tussen de houtskool; begraaf ze niet! Afhankelijk van de temperatuur waar je op wilt gaan koken kies je het aantal aanmaakblokjes. Voor een low and slow gerecht heb je aan 1 blokje genoeg, anders wordt de temperatuur in je Big Green Egg al snel te hoog. Ga je op hoge temperatuur grillen of pizza bakken, kies dan voor 3 aanmaakblokjes. Steek de aanmaakblokjes aan en laat de deksel 10-15 minuten open staan totdat de aanmaakblokjes zijn opgebrand. Met de deksel open zorg je voor de nodige zuurstof zodat de houtskool kan gaan gloeien. Sluit daarna de deksel van je EGG, laat de dome een paar minuten goed opwarmen en ga daarna aan de slag met de temperatuur regelen.

De temperatuur in je Big Green Egg is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof die de houtskool krijgt. Hoe meer zuurstof, hoe feller de houtskool brandt en hoe hoger de temperatuur. Laat je minder zuurstof in je EGG stromen dan zal de temperatuur dalen. Dit is een samenspel van de luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop de dome. Met de luchtregelaar bepaal je globaal de hoeveelheid zuurstof en met de rEGGulator kun je dit finetunen tot op de graad nauwkeurig.

Zorg er altijd voor dat je temperatuur stabiel is voordat je gaat koken. Een convEGGtor, een koude pan of bijvoorbeeld een groot stuk vlees zullen er voor zorgen dat de temperatuur (tijdelijk) daalt. Het plaatsen van de convEGGtor zorgt bijvoorbeeld voor een tijdelijke temperatuurdaling van 40-50 graden. Doordat de temperatuur hierbij eerst afneemt en vervolgens vanzelf weer oploopt is het moeilijk te bepalen hoe groot de openingen van de luchtregelaar en rEGGulator moeten zijn om een bepaalde stabiele temperatuur te creëren.

Als de temperatuur in je Big Green Egg stagneert kan dit verschillende redenen hebben:

  • De opening van de keramische vuurkorf aan de binnenkant van je EGG staat niet recht voor de luchtregelaar. Dit belemmert de instroom van zuurstof waardoor de temperatuur moeilijker stijgt.
  • Er zit teveel as tussen de houtskool van je vorige kooksessie. Dit remt de doorstroming van zuurstof in je EGG. Roer daarom voor elke kooksessie de houtskool goed door zodat de as in de keramische basis valt en je deze kunt verwijderen.
  • Er ligt teveel as onder de vuurkorf in de keramische basis. Ook dit belemmert de doorstroming van zuurstof in je EGG. Daarom is het belangrijk om voor elke kooksessie de (k)oude as via de luchtregelaar met de Ash Tool te verwijderen.
  • De gaten in je kolenrooster zijn verstopt door kleine stukjes houtskool. Doof de houtskool, verwijder deze als hij is afgekoeld en vul de vuurkorf met nieuwe houtskool. Je kunt dit voorkomen door de houtskool af en toe op te laten branden.
  • De thermometer in de deksel geeft een verkeerde temperatuur aan. Daarom is het belangrijk deze af en toe te ijken.

Doordat de warmte in de keramiek van de Big Green Egg wordt vastgehouden, is het gemakkelijker om de temperatuur te laten oplopen dan te laten dalen. Je kunt de temperatuur dus beter sneller laten oplopen dan proberen naar beneden te brengen.

Er is er echter een truc die helpt een temperatuur daling te versnellen. Door een koude ConvEGGtor en/of Baking Stone in je EGG te plaatsen daalt de temperatuur vrijwel direct doordat je een koude massa aan je EGG toevoegt. Een convEGGtor zorgt voor een temperatuurverlaging van 40-50 °C. In combinatie met een Baking Stone zal deze nog enkele tientallen graden meer dalen. Maak daarnaast de openingen van je luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop flink wat kleiner. Doordat er minder zuurstof in je EGG stroomt zal de houtskool minder fel gaan gloeien zodat de temperatuur in je EGG langzaam verder daalt. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt hebben de convEGGtor en/of de Baking Stone hun werk gedaan en kun je ze er desgewenst weer uithalen. Pas bij het plaatsen en verwijderen van deze accessoires op voor een backdraft (steekvlam).

Houd tijdens het barbecueën de dome zo veel mogelijk gesloten en laat deze niet open staan. De warme lucht in de Big Green Egg kan zo optimaal circuleren waardoor je gerecht gelijkmatig gaart en je temperatuur in de EGG stabiel blijft. Daarnaast voorkom je dat het vilt op de randen gaat verbranden. Maak je geen zorgen wanneer je de deksel even opent en de temperatuur hierdoor daalt. De dome heeft genoeg stralingswarmte en koelt niet zomaar af. Doordat er extra zuurstof bij de houtskool komt zal deze weer iets harder gaan branden. Zo wordt het temperatuurverlies gecompenseerd en zal je EGG vanzelf weer de stabiele temperatuur aangeven.

De convEGGtor en de halve convEGGtor stone zijn beide bedoeld als hitteschild. Wanneer je deze gebruikt, gaart je ingrediënt of gerecht niet direct boven de gloeiende houtskool. Dit is de indirecte kooktechniek waarbij je product grotendeels dankzij de luchtcirculatie en de stralingswarmte van de keramiek gaart.

De halve convEGGtor stone geeft je de mogelijkheid een combinatie te maken van zowel een directe als indirect zone in je EGG. Op deze manier kun je twee verschillende bereidingstechnieken tegelijkertijd naast elkaar toepassen. Je gebruikt de halve convEGGtor stone in combinatie met de ConvEGGtor Basket.

Je kunt er ook voor kiezen om 2 halve convEGGtor stones in de convEGGtor Basket te leggen. Het indirecte oppervlak is hiermee iets groter dan bij de traditionele convEGGtor. Daarmee komt minder luchtcirculatie langs het hitteschild en blijft de temperatuur in de EGG ook lager dan met het gebruik van de convEGGtor. Deze methode van indirect garen is met name geschikt voor low en slow bereidingen.

Wat kun je niet, is een vraag die je jezelf beter kunt stellen. Ga de uitdaging aan en haal het beste uit jezelf en je EGG met de 5 Piece EGGspander Kit. Laat jouw culinaire creativiteit de vrije loop met grenzeloze kookmogelijkheden en creëer een oneindig aantal opstellingen.

De 5-Piece EGGspander Kit bestaat uit verschillende (ook los verkrijgbare) onderdelen waarmee je op 3 niveaus boven elkaar producten kunt bereiden: de ConvEGGtor Basket2 halve Stainless Steel Grids en het 2-Piece Multi Level Rack.

De convEGGtor Basket is de basis. Deze kun je onder andere gebruiken als houder voor je ConvEGGtor, de Carbon Steel Grill Wok en bij de Big Green Egg Large ook in combinatie met een Cast Iron Grid voor cowboy style grillen, waarbij je het vlees vlak boven de gloeiende houtskool grilt.

Daarnaast is deze basis zo ontworpen dat je op twee verschillende niveaus kunt koken of direct en indirect tegelijkertijd naast elkaar kunt garen. Leg bijvoorbeeld een halve ConvEGGtor Stone op het onderste niveau van de basket met op het bovenste niveau een halve Stainless Steel Grids voor de indirecte zone. Op de andere helft van de basket leg je op het bovenste niveau een halve Cast Iron Grid waarop je direct boven de houtskool kunt grillen.

En heb je extra capaciteit nodig? Dan plaats je het 2-Piece Multi Level Rack, een rvs-verhogingsrooster waarmee je nog meer ingrediënten tegelijkertijd kunt garen.

Ongewenste rook (die je niet zelf hebt gecreëerd met behulp van rookhout) kan ontstaan door mindere kwaliteit aanmaakmateriaal en/of houtskool, maar het kan ook andere oorzaken hebben. Druipend vet tijdens het grillen veroorzaakt bijvoorbeeld ook rook. Je eerste reactie is wellicht de rook te stoppen en de reGGulator bovenop te sluiten. Maar op deze manier blijft de rook juist in de EGG terwijl je de rook beter op een snelle en gemakkelijke manier kunt laten ontsnappen en stoppen. Vaak geeft deze soort rook namelijk een intense rooksmaak die je liever niet aan je ingrediënt wilt afgeven.

Sluit daarom de luchtregelaar onderaan de keramische basis zodat de luchttoevoer stopt en zet de rEGGulator op de deksel open zodat de rook ontsnapt. De stralingswarmte van de keramiek en de contactwarmte van het rooster zijn voldoende om je grillsessie af te maken. Ook als de temperatuur door deze handeling wat afneemt.

Na een grillsessie waarbij vet op de houtskool is gedropen, borstel je het rooster schoon en laat je de houtskool een minuut of 10 branden voordat je de luchtregelaar en de rEGGulator sluit. Het vet of de marinade en eventuele etensresten zullen

Brandstof
Houtskool is er in verschillende soorten, maten en kwaliteiten. Je hebt zachte, medium en harde houtskoolsoorten. Voor de Big Green Egg adviseren we het gebruik van een houtskool van goede, natuurlijke kwaliteit (zonder chemische ingrediënten geur- en smaakstoffen) die geen extreem sterke smaak afgeeft. Niet elk gerecht kan namelijk opboksen tegen een sterke houtskoolsmaak. Wil je juist wel extra smaak toevoegen? Dan kun je dit doen met behulp van rookhout. De Big Green Egg premium 100%natuurlijke houtskool is daarom neutraal van smaak en geeft een subtiele smokey flavour.

Black Ranch houtskool, is een hoge kwaliteit houtskool met een hoog-calorisch energiewaarde. Er zijn inmiddels meerdere varianten van dit merk houtskool maar de Argentijnse Quebrancho is de meest bekende. Dit hardhout is zeer dicht van structuur en bestaat uit wat grotere stukken. Hierdoor zal de Big Green Egg een betere luchttoevoer krijgen en De Black Ranch  kan hierdoor zeer lang door branden in uw Big Green Egg. Daarnaast is er nog Black Ranch MARABU(Cuba) , Black Ranch ACACIA(Zuid-Afrika)

 

Afhankelijk van jouw stijl van koken (grillen of slow cooken) en het aantal malen dat je de Big Green Egg gebruikt, is een zak van houtskool van Big Green Egg of Black Ranch voldoende voor vele barbecue avonden.
Wij raden het gebruik van briketten ten zeerste af! Briketten zijn minder efficiënt, minder zuinig in gebruik en minder gemakkelijk aan te steken. Bovendien produceren briketten meer as en blijven er minder kolen over voor hergebruik.

Briketten worden vaak geprezen omdat deze, als ze eenmaal gloeien ook goed blijven gloeien. Dit voordeel is in het geval van een kamado als de Big Green Egg juist een nadeel. Omdat briketten de bereikte temperatuur zo goed behouden betekent dit – in combinatie met de extreem isolerende eigenschappen van de EGG – dat je de temperatuur van de Big Green Egg lastig kunt regelen. Houtskool brandt sneller en dooft ook sneller dan briketten zodat je de temperatuur veel beter en stabieler kunt sturen en behouden. Bovendien bevatten veel brikketten hulpstoffen die zorgen voor de productie van veel as, wat de luchtdoorvoer in je EGG zal belemmeren. Een ander nadeel van deze hulpstoffen is dat ze vervelend na blijven geuren en een negatief effect hebben om de smaak van je gerecht. Je wilt natuurlijk niet dat deze stoffen in de keramiek van je Big Green Egg trekken. Gebruik daarom altijd goede, natuurlijke kwaliteit houtskool.

De keramische vuurkorf is bestemd voor de houtskool. Vul deze bij iedere nieuwe kooksessie tot de rand met houtskool. De keramische binnenring die op de vuurkorf staat zorgt vervolgens in de standaardopstelling voor voldoende de afstand tussen de gloeiende houtskool en het rooster. Ga je voor een korte kooksessie en houd je houtskool over als je Big Green Egg weer gedoofd is? Geen probleem! Dit kun je bij je volgende kooksessie gewoon weer aanvullen en opnieuw gebruiken.
Tip: tegenwoordig zijn er handige rvs houtskoolmandjes te koop die je in de keramische vuurkorf van de Big Green Egg plaatst. De houtskoolmandjes zijn verkrijgbaar voor ieder model en zorgen er voor dat je de EGG gemakkelijk kunt bijvullen en weer kunt leegmaken. Je kunt kiezen uit de houtskoolmandjes van het merk Kick Ash Basket of van Big Green Egg zelf, de zogenoemde Big Green Egg Fire Bowl
Roer voor aanvang van elke kooksessie met de Ash Tool door de houtskool in je Big Green Egg. As wat zich tussen de houtskool heeft verzameld zal hierdoor, samen met de kleine stukjes houtskool, op de bodem van de keramische basis vallen waarna je dit kunt verwijderen. Zo zorg je er bij iedere kooksessie opnieuw voor dat er een optimale luchtstroom kan ontstaan in je EGG. Vul de houtskool vervolgens aan tot de rand van de keramische vuurkorf en je kunt aan de slag.

Alleen tijdens extreem hete of lange kooksessies kan het af en toe nodig zijn om tijdens het koken de houtskool bij te vullen. Schuif in dat geval de gloeiende houtskool voorzichtig met de Ash Tool naar één kant van de vuurkorf en vul de andere kant met houtskool bij. Het vuur zal zich vanzelf gaan verspreiden en het nieuwe houtskool aansteken. Gooi nooit nieuwe houtskool bovenop de gloeiende houtskool. Zo dek je de gloeiende houtskool af en kan de warmte zich niet verspreiden in de EGG. Hierdoor ontstaan er hoge temperaturen uitsluitend onderin de vuurkorf wat schadelijk kan zijn voor je keramiek.

Wanneer je in bezit bent van een Big Green Egg Large, XL of XXL vul je de vuurkorf tot circa 2,5 cm boven de luchtgaten. In geval van de Medium of kleinere modellen vul je deze tot aan de luchtgaten. In een zak Premium houtskool die voor de zitten grotere en kleine stukken houtskool door elkaar. Vooral de zakken van Black Ranch hebben vaak grovere stukken waardoor je Big Green Egg snel gevuld is.

Tip: 

Gebruik een Kick Ash Basket voor je Big Green Egg. Dit is een handig mandje die je onderin de barbecue plaatst en waar je houtskool in ligt. De Kick Ash Basket zorgt er voor zorgt dat je gemakkelijk de overgebleven houtskool en as er uit kunt halen. Zo behoudt je de goede luchtdoorstroming in de Big Green Egg en wordt de temperatuurbeheersing eenvoudiger.

Onderhoud

Het is geen rocket science! Hoe beter je voor je Big Green Egg zorgt, hoe langer hij meegaat en mooi blijft. Alleen, hoe doe je dat? Download hier het onderhoudsadvies

De Big Green Egg is niet voor niets The Ultimate Outdoor Cooker. De Big Green Egg kan in alle weersomstandigheden gebruikt worden, wanneer je maar wilt. In tegenstelling tot metalen barbecues, werkt de Big Green Egg zeer efficiënt bij koud weer doordat het keramiek de warmte goed vast houdt. Bovendien roest hij niet en beschermt de extreem harde glazuurlaag de Egg tegen alle weersomstandigheden. De Big Green Egg afdekhoes blijft echter een goed advies voor degenen die hun Egg langer mooi willen houden. De overige onderdelen zoals de thermometer, scharnieren blijven met een hoes beschermt en gaan langer mee. De hoes is gemaakt van vuil- en vochtafstotend materiaal en houdt de Egg schoon en beschermt de metalen onderdelen.

Er zijn een paar handelingen die verstandig zijn om na elk gebruik van je Big Green Egg uit te voeren. Dit duurt gelukkig maar een paar minuten. Borstel je rooster na elk gebruik schoon. Als deze nog warm is gaat dit heel makkelijk. Om je gietijzeren rooster of andere accessoires mooi te houden vet je het na gebruik nog even in met een prop keukenpapier met plantaardige olie. De buitenkant van de keramische basis en deksel kun je afnemen met een sopje van water met groene zeep. Als je dit doet als de keramiek nog warm is gaat dit heel makkelijk en staat je EGG zo weer te shinen.

Nee, dat is absoluut niet nodig. Het zogenaamde wit stoken of schoonbranden van je Big Green Egg is juist ten zeerste af te raden. Het in korte tijd extreem hoog opstoken van je EGG kan daarbij voor barstjes in je vuurring zorgen, niet doen dus!

Je Big Green Egg wordt na een aantal keren gebruiken zwart van binnen en dit is heel normaal. Je EGG gaat hierdoor juist steeds prettiger werken en de temperatuur wordt (nog) stabieler.

Wanneer je vette kooksessies hebt gehad en je EGG daardoor van binnen vettig is, kun je hem wel rustig opstoken tot een temperatuur van ongeveer 250 °C om zo etensresten en vet te verwijderen. Laat hem even branden en zodra hij niet meer rookt is hij schoon. Je kunt de binnenkant van de deksel daarbij ook af en toe met een staalborstel borstelen. Maar wit wordt hij hier niet van en dat is dus ook zeker niet nodig.

Als je je Big Green Egg een tijdje niet gebruikt, kunnen achtergebleven etensresten en/of een hoge luchtvochtigheid ervoor zorgen dat er schimmelvorming ontstaat. Stook in dat geval je Big Green Egg op tot 180 ° C en houd hem ongeveer 15 minuten op deze temperatuur voordat je met koken begint. Schimmels en eventuele bacteriën zijn dan verdwenen. Borstel voortaan na gebruik je rooster goed schoon zodat deze etensresten verbranden. Zet nadat de houtskool volledig is gedoofd, de luchtregelaar onderaan de keramische basis en de rEGGulator bovenop volledig open als je de EGG even niet gaat gebruiken.

De viltrand van de Big Green Egg zorgt voor een goede afdichting en beschermt het deksel wanneer deze te snel wordt gesloten. De viltrand/ pakking is niet duur en zal mogelijk om de twee of drie jaar vervangen moeten worden. Dit is afhankelijk van de temperaturen waarmee je kookt. Grill je bijvoorbeeld veel stukken vlees op hoge temperatuur of bak je regelmatig pizza’s , dan zal de viltrand sneller vervangen moeten worden dan wanneer je de Egg vaak gebruikt voor low- en slowcooken.

BBQ Green Egg Store heeft het grootste assortiment tafels/ buitenkeukens voor de Big Green Egg. Wij gebruiken diverse houtsoorten zoals steiger, douglas en eiken. Omdat hout een natuurproduct is adviseren wij toch enige onderhoud. Hout kan gaan werken onder invloed van vocht en zonlicht. Hierdoor kan het gaan uitzetten, krimpen of verkleuren. Dit alles wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom hebben wij hieronder een aantal handige onderhoudstips voor het langere behoud van jouw tafel of buitenkeuken.

  • Afdekken, staat je meubel onafgedekt in de tuin of terras, dan adviseren wij een afdekhoes mee te bestellen, welke beschermd tegen vocht en uv-straling.
  • Behandel het hout met een transparante beits. Hierdoor bescherm je het meubel tegen weersinvloeden. Je kunt het meubel ook door ons laten behandelen.
  • Staat het meubel overdekt? Dan is een hoes niet perse nodig.
  • Verschil met andere Barbecues

    De Big Green Egg is gemaakt van speciaal en gepatenteerd keramiek dat oorspronkelijk ontwikkeld is door NASA. Door de dikke keramische wand en de luchtcirculatie worden gerechten optimaal bereidt. Het deksel van de Green Egg moet tijdens het koken dichtblijven waardoor de temperatuur behouden blijft en het gerecht optimaal bereidt wordt. De gerechten blijven sappig en behouden hun smaak!

    Verschil Big Green Egg met andere houtskool barbecues

    Bij een metalen houtskool barbecue wordt de hitte rechtstreeks door het metaal geleid. De hitte die verloren gaat is de belangrijkste oorzaak van het uitdrogen van gerechten en de snelle verbranding van het houtskool. De Big Green Egg houdt de voedings- en smaakstoffen in het gerecht vast en verbruikt zeer weinig houtskool. Bovendien gaat de Big Green Egg een leven lang mee, waar je een ‘gewone’ barbecue na een paar jaar al kunt vervangen.

    Verschil Big Green Egg met gas barbecues

    De opwarmtijd van een gasbarbecue wordt vaak genoemd als groot voordeel. Echter, op een gasgrill krimpt het vlees en verliest het zijn smaak veel sneller. Ook is de smaak van een houtskool barbecue niet te overtreffen met die van een gasgrill. De Big Green Egg is wat dat betreft een uitzondering. Hij bereikt de gewenste temperatuur in dezelfde tijd als een gasgrill. Gerechten drogen niet uit en behouden hun smaak. Met de Green Egg zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt hem namelijk op hele lage- en hoge temperaturen instellen. Hierdoor is het mogelijk om te grillen, bakken, braden, roken en slow-cooken.

    Big Green Egg heeft met zijn gepatenteerde keramiek en innovatieve ontwikkelingen het begrip ”Outdoor Cooking” een nieuwe dimensie gegeven. Het heeft andere barbecues in prestaties en duurzaamheid al lang overtroffen. Af en toe zie je echter toch een nagemaakt exemplaar op diverse websites, tuincentra of bouwmarkten. Dit zijn absoluut geen Big Green Eggs! De Big Green Egg herken je namelijk aan het bekende logo op het deksel en de karakteristieke donkergroene kleur.  De wereldwijde verkoop en marketing van het merk Big Green Egg is ongeëvenaard en ook op het gebied van product ontwikkeling en uitstekende After Sales service loopt het merk voorop. En niet geheel onbelangrijk, de kwaliteit van het keramiek en het hang/-sluitwerk zoals de scharnieren is bij goedkopere varianten van de Kamado veel minder. Bij veelvuldig gebruik zijn deze onderdelen namelijk onderhevig aan slijtage. Denk er dus tien keer over na voordat je een imitatie koopt en inlevert aan kwaliteit en kookplezier.