Home / Recept / Gevulde kalkoen met kruidenzout

Gevulde kalkoen met kruidenzout

Gevogelte Hoofdgerecht

Er zijn verschillende manieren om kalkoen van de Big Green Egg te bereiden. Een smaakvolle methode is door de kalkoen te vullen, wat je ruim van tevoren kunt doen. Bij het kopen van kalkoen is het aan te raden te kiezen voor een scharrelkalkoen, zoals die van Boers&Boers. Deze kalkoenen scharrelen ruim 6 maanden rond op het Engelse landgoed van de familie Copas, wat resulteert in een laagje vet dat het vlees lekker sappig houdt tijdens de bereiding. Het verschil in smaak zul je echt merken. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je naast een ongevulde kalkoen ook kiezen voor een kant-en-klaar gevulde kalkoen.

6 personen
160 ℃
30 voorbereidingstijd
180 min bereidingstijd
Gevulde kalkoen met kruidenzout

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 4-5 kg
  • 5 el olijfolie

Ingrediënten voor de vulling

  • 350 g kalkoendijfilet
  • 50 g kastanjechampignons
  • 150 g kippenlevertjes
  • 12 g bosui, in ringen
  • 15 g rode ui, fijngesneden
  • 15 g gedroogde appel, in stukjes
  • 23 g rode paprika, in blokjes
  • 37 g gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 60 g gedroogde cranberry’s
  • 37 g ei
  • 35 g paneermeel
  • 1 el kipkruiden

Ingrediënten voor het kruidenzout

  • 4 teentjes knoflook
  • 6 takjes rozemarijn
  • 10 takjes tijm
  • 5 el grof zeezout

Voorbereiding

Maak het kruidenzout eventueel enkele dagen van tevoren. Zo kunnen de smaken goed op elkaar inwerken.

  • Pel hiervoor de knoflook en hak deze fijn.
  • Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm en hak ze fijn.
  • Meng alle ingrediënten voor het zout en bewaar in een afgesloten bakje.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor, tot 160 °C.
  • Bestrijk intussen de kalkoen met de olijfolie en bestrooi rondom met het kruidenzout.
  • Snijd voor de vulling de kalkoendijfilet in blokjes en de kastanjechampignons in plakjes.
  • Draai samen met de overige ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine alles tot een grofgehakt mengsel.
  • Vul de holte van de kalkoen met de vulling.
  • Bind de kalkoen met slagerstouw op zodat de poten en vleugels goed tegen het karkas aan zitten.
  • Plaats de Rectangular Drip Pan op de conveggtor en leg het rooster in de Big Green Egg.
  • Leg de gevulde kalkoen erop.
  • Steek de pen van de kernthermometer tot in de kern van de vulling en stel de kerntemperatuur in op 67 °.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en laat de kalkoen garen tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt, dit duurt ongeveer 3 uur.
  • Haal de kalkoen uit de Big Green Egg en verpak deze in een paar lagen aluminiumfolie.
  • Laat de kalkoen nu ongeveer een halfuur rusten.
  • De kalkoen is nu klaar om geserveerd te worden.

Gebruikte Big green egg accessoires

4.2
Gebaseerd op 130 beoordelingen
powered by Google