Gegrilde oesters met Thaise dressing
Met deze gegrilde oesters van de Big Green Egg haal je pure luxe naar je eigen tuin. De zilte smaak van verse oesters krijgt een verrassende twist door de pittige dressing van gegrilde bosui, chili, gember en een vleugje limoen. Even kort roosteren op de kamado en je proeft een unieke combinatie van fris, hartig en licht rokerig – precies zoals je het zou krijgen aan de kust van Zuid-Europa. Serveer ze direct van het rooster op een bedje van zeezout: elegant, simpel en ongelofelijk smaakvol.

Ingrediënten voor de oesters
- 10 oesters
- 500 g grof zeezout
Ingrediënten voor de dressing
- 5 bosuitjes
- 1 rode chilipeper
- 3 cm gemberwortel
- 5 el sojasaus (Kikkoman less salt)
- 1 onbespoten limoen
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en breng, met de Cast Iron Grid, naar 200 °C.
- Leg de bosuitjes op het rooster, sluit de deksel van de Big Green Egg en gril de bosuitjes ca. 3 minuten. Haal ze uit de Big Green Egg.
- Laat de bosuitjes iets afkoelen en snijd ze in dunne ringetjes.
- Halveer de chilipeper, verwijder het steeltje en het zaad en snijd het vruchtvlees fijn.
- Schil de gemberwortel en hak fijn.
- Doe al deze ingrediënten met de sojasaus in een schaaltje.
- Rasp de limoenschil boven het schaaltje fijn, halveer de vrucht en knijp het sap erover uit.
- Zet een bord met zeezout klaar.
- Open de oesters door een oestermes bij het scharnier aan de achterkant tussen de schelphelften te steken.
- Snijd het scharnier los door je oestermes horizontaal heen en weer te bewegen. Ga niet wrikken, want hierdoor creëer je gruis. Haal het mes tussen de achterkant door. Houd vervolgens je mes schuin omhoog en beweeg het richting de coquille (sluitspier) aan de rechterkant van de oester.
- Snijd de coquille door en verwijder de bovenste schelphelft.
- Leg de onderste helft van de schelp met de oester er in op het zeezout (hierdoor blijven ze stabiel liggen).
Bereiding
- Schep op elke oester ongeveer 3 theelepels van de dressing.
- Leg de oesters in de onderste schelphelft op het rooster en sluit de deksel van de Big Green Egg.
- Gril de oesters ongeveer 3 minuten.
- Strooi het zeezout alvast op een mooie schaal.
- Haal de oesters uit de Big Green Egg en leg ze op het zeezout.
- Serveer de oesters!