Home / Recept / Gebakken pijlstaartinktvis in tomatensalsa

Gebakken pijlstaartinktvis in tomatensalsa

Vis Voorgerecht

Pijlstaartinktvis, frisse tomatensalsa en de Big Green Egg zijn een gouden combinatie. In dit recept laten we zien hoe eenvoudig de bereiding is en nemen we je stap voor stap mee in het schoonmaken van de inktvis. Daarna bak je de inktvis kort op de plancha, zodat het vlees heerlijk mals blijft.

8 personen
220 °C
20 min. voorbereidingstijd
30 min. bereidingstijd
Gebakken pijlstaartinktvis in tomatensalsa

Inktvis

  • 1 kg pijlstaartinktvissen
  • 1 citroen
  • 1 el olijfolie, plus extra om in te vetten

Salsa Verde

  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 pomodori-tomaten
  • 1 el kappertjes
  • ½ cm gemberwortel
  • 2 cm rode Spaanse chilipeper
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 200 ml olijfolie
  • 16 zwarte snocciolate olijven zonder pit
  • 100 ml passata
  • 2 tl azijn

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm de EGG met het rvs-rooster tot 220 °C.
  • Maak ondertussen de pijlstaartinktvis schoon: trek de tentakels van de tubes, verwijder maagjes en inktzakjes en haal de baleinen en vleugeltjes eruit.
  • Druk met de achterkant van een mes de geleiachtige massa uit de tubes. Halveer de citroen, pers het sap uit en spoel de tubes en tentakels goed schoon in koud water met het citroensap.
  • Voor de salsa: pel en snipper de sjalotjes en knoflook, snijd de tomaten in kleine blokjes en hak de kappertjes fijn. Schil de gemberwortel en snijd deze samen met de chilipeper fijn. Pluk tot slot de peterselieblaadjes en hak ze klein

Bereiding

  • Leg een halve plancha met de gladde kant naar boven op het rooster om deze voor te verwarmen. Schenk voor de salsa de olijfolie in een gietijzeren steelpannetje en plaats deze op het rooster. Wacht totdat de olie warm is, voeg de sjalot en knoflook toe en bak totdat de sjalot glazig is.
  • Haal het pannetje uit de EGG, voeg de tomaat, kappertjes, gemberwortel, chilipeper, olijven en passata toe. Schep in een schaal, roer voorzichtig door en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Laat intussen de inktvis uitlekken en dep droog met keukenpapier. Besprenkel met de olijfolie en wrijf de inktvis er rondom mee in. Bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Vet de plancha met behulp van een prop keukenpapier in met olijfolie. Leg de tubes en tentakels op de plancha en bak ca. 2 minuten. Keer ze om en bak nogmaals ca. 2 minuten totdat de tubes bol staan. Sluit na elke handeling de deksel van de kamado. Meng intussen de peterselie en azijn door de salsa.
  • Haal de inktvis uit de EGG en meng door de salsa. Serveer in de schaal of op een mooi bord.

Gebruikte Big green egg accessoires

4.2
Gebaseerd op 130 beoordelingen
powered by Google