Gegrilde tonijnsteak op Siciliaanse wijze
Breng de smaken van de Middellandse Zee naar je bord met deze gegrilde tonijnsteak op Siciliaanse wijze. De pure, stevige smaak van tonijn combineert perfect met de frisse en zonnige ingrediënten waar Sicilië om bekendstaat: rijpe tomaten, olijven, kappertjes, citroen en goede olijfolie. Even kort grillen op hoge temperatuur en je hebt een gerecht dat tegelijk eenvoudig, elegant en vol karakter is. Perfect voor een zomerse avond, met een glas witte wijn en de geur van de grill in de lucht — een vleugje Italië, gewoon in je eigen tuin.

Ingrediënten tonijnsteaks
- 4 tonijnsteaks van 2 cm dik
- 2 el olijfolie
- fleur de sel
Ingrediënten voor de salsa
- 2 teentjes knoflook
- 4 tomaten
- 20 groene olijven zonder pit
- 1 onbespoten citroen
- 8 takjes platte peterselie
- 2 el olijfolie
- 4 el kappertjes
- 4 el rozijnen
- 250 ml witte wijn
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor en de Cast Iron Grid, tot 200 °C.
- Pel intussen voor de salsa de knoflook en hak de teentjes fijn.
- Kruis de onderkant van de tomaten met een mesje in.
- Dompel ze 10 tot 15 seconden in kokend water en laat ze schrikken in koud water.
- Verwijder het velletje en snijd de tomaten in blokjes.
- Snijd de olijven in plakjes.
- Rasp de citroenschil fijn.
- Snijd de overgebleven citroen in partjes of plakjes om later bij de steak te serveren.
- Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.
Bereiding
- Plaats de gietijzeren skillet op het gietijzeren rooster en verwarm hierin de olijfolie.
- Voeg de knoflook toe en fruit deze aan.
- Voeg de tomaatblokjes, de olijvenplakjes, de fijngeraspte citroenschil, de peterselie, de kappertjes en rozijnen aan de knoflook toe .
- Schenk de witte wijn erbij.
- Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe en laat de salsa ca. 8 minuten garen. Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Haal de salsa uit de Big Green Egg.
- Verwijder het rooster en de conveggtor en leg het rooster terug.
- Breng nu de temperatuur van de Big Green Egg naar 250 °C.
- Wrijf intussen de tonijnsteaks in met de olijfolie.
- Leg de tonijnsteaks op het rooster en gril ze ca. 30 seconden.
- Draai de steaks een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 30 seconden.
- Keer de steaks en gril nogmaals 2 x 30 seconden. De buitenkant van de steak is dan mooi gegrild en de binnenkant heerlijk rosé.
- Bestrooi de steaks met zwarte peper en fleur de sel.
- Serveer de steaks met de Siciliaanse salsa van de Big Green Egg en de plakjes of partjes van de citroen.