Na de introductie van de Big Green Egg in Europa, waren het vooral de professionals die snel de voordelen ervan ontdekten. En waarom? Vanwege de smaak! Als chef-kok kun je met een Big Green Egg ingrediënten of gerechten een uniek smaakprofiel geven.
Voeg daar het gemak in gebruik, de duurzaamheid en de betrouwbaarheid van deze Evergreen onder de kamado’s aan toe, en je begrijpt meteen waarom de Big Green Egg een waardevolle toevoeging is voor elke professionele keuken. Synoniem aan kwaliteit, is de Big Green Egg de onbetwiste topper binnen zijn categorie. Als chef werk je vanzelfsprekend het liefst met de allerbeste ingrediënten en materialen. Hieronder leggen we kort uit waarom de Big Green Egg zo uitzonderlijk is binnen zijn klasse.

KOOKTECHNIEKEN
De Big Green Egg overstijgt het traditionele idee van een barbecue, omdat deze veelzijdige kamado ingezet kan worden voor een breed scala aan kooktechnieken. Hieronder vallen onder andere bakken (zoals brood en in de pan), grillen, warm en koud roken, roken op een rookplank, pocheren, stoven, stomen, poffen, roosteren, roosteren met een spit, wokken en garen volgens de reverse sear methode (een combinatie van indirect en direct garen) en de initial sear methode (een combinatie van direct en indirect garen). Bij directe warmte wordt het product direct boven de houtskool gegaard, terwijl bij indirecte warmte de convEGGtor wordt gebruikt om een ovenachtige omgeving te creëren.
UNIEKE GERECHTEN
Met het gesloten systeem van de EGG kun je de temperatuur nauwkeurig regelen, terwijl de hoogwaardige keramiek zorgt voor optimale luchtvochtigheid, waardoor je ingrediënten sappig blijven. Bij gebruik van een Big Green Egg maak je gebruik van convectiewarmte (door de airflow), stralingswarmte (afkomstig van de houtskool en weerkaatst door de keramiek) en contactwarmte van bijvoorbeeld het rooster of een pan. Deze veelzijdigheid stelt chefs in staat om het heerlijke smaakaccent van de Big Green Egg te combineren met hun creativiteit, resulterend in unieke gerechten. Verschillende kooktechnieken bieden variërende smaakintensiteit. Hieronder presenteren we een selectie van de meest boeiende technieken voor gebruik in de horeca.
GRILLEN
Grillen is ongetwijfeld een van de meest gebruikte kooktechnieken in de horeca. Dankzij de hoge temperatuur krijgen steaks een fraaie bruine korst terwijl de binnenkant sappig en mals blijft. Maar ook veel groenten en fruit, zoals courgette, asperges, pompoen, aubergine, little gem, ui, tomaat, watermeloen, perzik en avocado, lenen zich uitstekend voor grillen. Bij het grillen wordt gebruik gemaakt van een gietijzeren rooster. Gietijzer absorbeert de warmte goed en geeft dit gelijkmatig door aan het ingrediënt. Dankzij de V-vorm van de spijlen van het rooster gebeurt dit zeer geconcentreerd, wat resulteert in een maillardreactie met mooie (en smakelijke) grillstrepen of een grillruit. Kwetsbare ingrediënten zoals avocado en perzik kun je het beste indirect grillen, waardoor ze rustiger garen.

WARM EN KOUD ROKEN
Het roken van ingrediënten opent een wereld van smaakmogelijkheden. Met de Big Green Egg kun je zowel warm als koud roken. Warm roken wordt voornamelijk gebruikt voor vlees, gevogelte en vis, maar ook schaal- en schelpdieren, bepaalde fruitsoorten en groenten kunnen hierdoor een heerlijke rooksmaak krijgen. Zalm is vaak het populairste ingrediënt voor koud roken. Als je graag creatief wilt zijn, kun je ook producten als boter, olijfolie, eieren, kazen, chocolade, noten, zout of zuivel koud roken. Gerookte zuivel, bijvoorbeeld, vormt een uitstekende basis voor huisgemaakt ijs, waarmee je echt iets unieks serveert! De keuze van het rookhout hangt af van het product dat je wilt roken en de gewenste smaak. De instellingen in de Big Green Egg variëren afhankelijk van de rookmethode die je gebruikt.

POFFEN
Door groenten te poffen, karamelliseren de natuurlijke suikers in de groenten, wat in combinatie met de rokerige smaak van de Big Green Egg zorgt voor een unieke en intense smaakbeleving. Veel groenten kunnen direct na het poffen geserveerd worden, zoals gepofte aardappelen, wortelgroenten of gepofte bieten. Je kunt ook eens gepofte kastanjes als snack op het menu zetten. Daarnaast is deze techniek perfect voor het voorbereidende werk, gebruik de gepofte groenten als basis voor crèmes, puree of soep. Bijna alle knol- en wortelgroenten zijn geschikt om te poffen, maar denk ook aan paprika’s, uien, prei en aubergines. Een baba ganoush op basis van gepofte aubergine zal zeker in de smaak vallen. Voor de meeste groenten kun je ook de restwarmte van de EGG gebruiken. Leg de groenten op het rooster, sluit de luchtregelaar en de rEGGulator zodat de houtskool dooft en de restwarmte in de keramiek de groenten gaart. Een duurzame en smaakvolle methode!

BAKKEN
De Big Green Egg fungeert als een volwaardige oven waarin je diverse bakgerechten kunt bereiden. Of het nu gaat om broden, gebak, pasteien, quiches, of andere ovengerechten, je kunt ze allemaal in de Big Green Egg bakken of garen. Met de Baking Stone in combinatie met de convEGGtor en het roestvrijstalen rooster kan de EGG zelfs worden omgetoverd tot een steenoven. Hoewel het bakken van brood of gebak in de horeca vanwege de capaciteit misschien niet altijd praktisch is, is de Big Green Egg een waardevolle toevoeging voor snelle, hete bereidingen zoals het bakken van pizza’s en flammkuchen. Dankzij het brede temperatuurbereik van de Big Green Egg tot 350 °C, kun je pizza’s en flammkuchen bakken op de exacte temperatuur die je wenst.
SLOW COOKING
Slow cooking omvat verschillende technieken, zoals stoven en het langzaam garen van grote stukken vlees. Bij deze laatste techniek, waarbij de eiwitten in het vlees zeer langzaam stollen, wordt het resultaat extreem mals. Het langzaam garen van vlees gebeurt altijd volgens de indirecte methode. Eenmaal in de EGG geplaatst, hoef je er niet meer naar om te kijken totdat de gewenste kerntemperatuur is bereikt. Deze methode is perfect voor het bereiden van bijvoorbeeld een groot stuk buikspek, pulled pork, pulled chicken of brisket. Het vlees kan direct geserveerd worden of verder verwerkt worden. Pulled pork, chicken of brisket smaakt heerlijk op een broodje, maar kan ook dienen als garnituur in een salpicon voor mini kroketjes.

STOVEN
Dankzij de uitzonderlijk stabiele temperatuur, zelfs op lage niveaus, is de Big Green Egg ideaal voor stoven. Groenten zoals kool of een heerlijke ratatouille krijgen een unieke smaak die je niet kunt evenaren op een regulier fornuis. Maar ook stoofgerechten op basis van vlees of vis komen extra smaakvol tot hun recht. Met de speciaal ontworpen ovale geëmailleerde Green Dutch Oven en de 5,2 liter Cast Iron Dutch Oven van Big Green Egg kun je een aanzienlijke hoeveelheid bereiden. Als je wilt, kun je de ingrediënten eerst op een hogere temperatuur aanbraden in de pan, waarna je de convEGGtor onder het rooster plaatst om de ingrediënten langzaam verder te laten garen. Door de convEGGtor te gebruiken daalt de temperatuur in de EGG met ongeveer 50 °C, waardoor de warmte direct wordt verminderd en de stoofgerechten langzaam verder kunnen garen. Stoofgerechten worden altijd bereid in de Big Green Egg zonder deksel op de pan, zodat ze de karakteristieke smaak van de Big Green Egg absorberen.

 
 
 
 

 
