Home / Recept / Warme Lava Cakejes met gepofte banaan

Warme Lava Cakejes met gepofte banaan

Nagerecht Patisserie

Ben je gek op chocolade? Dan zijn deze warme lava cakejes echt een must om een keer in je Big Green Egg te bakken. Deze naam hebben ze te danken aan de nog heerlijk vloeibare binnenkant na het bakken van de cakejes. Als bonus voor erbij maak je tegelijkertijd banaan met citroen in je kamado, zo serveer je makkelijk en snel een heerlijk exotisch dessert.

10 personen
180 ℃
25 min voorbereidingstijd
40 min bereidingstijd
Warme Lava Cakejes met gepofte banaan

Ingrediënten

  • 240 g boter
  • 240 g pure chocolade
  • 100 g patentbloem
  • 170 g ei
  • 90 g eidooier
  • 100 g kristalsuiker
  • 5 bananen
  • ½ biologische citroen

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 180 °C.
  • Plaats voor de lava cakejes de Green Dutch Oven alvast op het rooster en voeg de boter toe. Sluit de deksel van de EGG en wacht totdat de boter is gesmolten. Hak intussen de chocolade fijn en zeef de bloem. Klop het ei met het eidooier en de kristalsuiker luchtig.
  • Haal de Dutch oven uit de EGG en spatel de fijngehakte chocolade erdoor zodat deze oplost en je een egaal chocolademengsel hebt.
  • Spatel eerst het chocolademengsel en vervolgens de bloem, beetje bij beetje, door het eimengsel. Schep het beslag in een spuitzak en vul 10 stevige cupcakevormpjes, van vetvrij papier (Ø 6 cm), voor ongeveer twee derde met het chocolademengsel.
  • Snijd de holle kant van de bananenschillen in de lengte in en vouw de schillen iets open. Leg elke banaan op een vel aluminiumfolie en vouw er openstaande ‘bootjes’ van zodat de bananen stabiel blijven staan. Rasp de schil van de citroen over het vruchtvlees van de bananen fijn. Pers het sap uit en sprenkel dit ook over de bananen.

Bereiding

  • Leg de koude Baking Stone op het rooster en plaats de vormpjes met lava cake beslag en daaromheen de bananen op de Baking Stone. Sluit de deksel van de EGG en bak de lava cakejes en de bananen ca. 12 minuten. De buitenkant is van de lava cakejes is dan gestold en de binnenkant nog lekker vloeibaar.
  • Haal de bananen en de lava cakejes uit de Big Green Egg. Verwijder voorzichtig de vormpjes en de folie en snijd elke banaan doormidden. Serveer de lava cakejes direct met een halve banaan erbij.