Steek de houtskool in de Big Green Egg aan tot een temperatuur tussen de 180º C en 200º C en laat de deksel open staan.
Schil intussen de knolselderij en de winterpeen en snijd ze in blokjes van circa 2 x 2 centimeter.
Pel de ui en snijd in 2 kwarten.
Leg de groenten met de boter, de laurierblaadjes en knolselderijblaadjes (loof) op een groot stuk aluminiumfolie en vouw goed dicht.
Leg de rode bieten rechtstreeks op en tussen de gloeiende houtskool en laat ze 35-45 minuten poffen (middelgrote bieten zullen in circa 35 minuten gaar zijn, grote bieten in ongeveer 45 minuten).
Draai de bieten elke 10 minuten zodat ze rondom zwart blakeren en gelijkmatig garen.
Laat de laatste 25 minuten van de bereidingstijd de groenten in aluminiumfolie mee garen, leg deze op de bieten zodat ze niet te heet worden.
Neem het groentepakketje en de bieten uit de Big Green Egg en laat ze een half uurtje rusten.
Breng intussen de groentebouillon aan de kook.
Bereiding
Breek met de handen de zwartgeblakerde schil van de gepofte bieten en spoel ze onder de kraan af.
Snijd de bieten in grove stukken en doe deze samen met de mierikswortelpuree, balsamicoazijn en de hete groentebouillon in een blender en laat 1 minuut draaien.
Haal intussen de laurier uit het groentepakketje en voeg de groenten aan de inhoud van de blender toe.
Mix alles tot een volledig glad mengsel en voeg zout naar smaak toe.
Schil de mierikswortel.
Verdeel de soep over de borden en schep in ieder bord een eetlepel crème fraîche.
Garneer met een toefje waterkers.
Rasp er tenslotte nog wat mierikswortel over.
De soep kan zowel warm als koud worden geserveerd.