Home / Recept / Soep van gepofte bieten

Soep van gepofte bieten

Soep Voorgerecht
6-8 personen
200 ℃
45 min voorbereidingstijd
25 min bereidingstijd
Soep van gepofte bieten

Ingrediënten

  • 6 grote rode bieten
  • ¼ kleine knolselderij en een paar blaadjes loof
  • ½ winterpeen
  • ½ rode ui
  • 50 g boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 el mierikswortel puree
  • 3 el balsamicoazijn
  • verse mierikswortel
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 bakje waterkers

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan tot een temperatuur tussen de 180º C en 200º C en laat de deksel open staan.
  • Schil intussen de knolselderij en de winterpeen en snijd ze in blokjes van circa 2 x 2 centimeter.
  • Pel de ui en snijd in 2 kwarten.
  • Leg de groenten met de boter, de laurierblaadjes en knolselderijblaadjes (loof) op een groot stuk aluminiumfolie en vouw goed dicht.
  • Leg de rode bieten rechtstreeks op en tussen de gloeiende houtskool en laat ze 35-45 minuten poffen (middelgrote bieten zullen in circa 35 minuten gaar zijn, grote bieten in ongeveer 45 minuten).
  • Draai de bieten elke 10 minuten zodat ze rondom zwart blakeren en gelijkmatig garen.
  • Laat de laatste 25 minuten van de bereidingstijd de groenten in aluminiumfolie mee garen, leg deze op de bieten zodat ze niet te heet worden.
  • Neem het groentepakketje en de bieten uit de Big Green Egg en laat ze een half uurtje rusten.
  • Breng intussen de groentebouillon aan de kook.

Bereiding

  • Breek met de handen de zwartgeblakerde schil van de gepofte bieten en spoel ze onder de kraan af.
  • Snijd de bieten in grove stukken en doe deze samen met de mierikswortelpuree, balsamicoazijn en de hete groentebouillon in een blender en laat 1 minuut draaien.
  • Haal intussen de laurier uit het groentepakketje en voeg de groenten aan de inhoud van de blender toe.
  • Mix alles tot een volledig glad mengsel en voeg zout naar smaak toe.
  • Schil de mierikswortel.
  • Verdeel de soep over de borden en schep in ieder bord een eetlepel crème fraîche.
  • Garneer met een toefje waterkers.
  • Rasp er tenslotte nog wat mierikswortel over.
  • De soep kan zowel warm als koud worden geserveerd.

Gebruikte Big green egg accessoires