Ingrediënten shaslicks
- 8 chipolataworstjes
- 8 plakjes spek
- ½ groene courgette
- ½ gele paprika
- ½ rode paprika
- 1 ui
Ingrediënten currysaus
- 4 tomaten
- 1 ui
- 1 groene chilipeper
- 1 tl mosterdzaad
- 2 el olijfolie
- 1 tl geraspte verse gemberwortel
- 1 tl gele currypasta
- 1 tl anijszaad
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gemalen kurkuma
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml kippenbouillon
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de convEGGtor en het rooster, tot 220 °C.
- Halveer intussen voor de shaslicks de chipolataworstjes en de plakjes spek.
- Wikkel om elk gehalveerd worstje een half plakje spek.
- Snijd de courgette in plakken van ca. 3 cm dik en verwijder het zaad.
- Pel de ui.
- Verwijder de steeltjes en de zaadlijsten van de paprika’s.
- Snijd deze groenten in stukjes van ca. 3 cm.
- Rijg de worstjes en de groenten om en om aan 8 spiesjes en leg ze in de koelkast.
- Breng voor de saus een pan met water aan de kook en zet een kom met koud water klaar.
- Kruis de tomaten in, dompel ze ca. 10 seconden in het kokende water en koel terug in het koude water.
- Verwijder nu het velletje en halveer de tomaten.
- Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Pel en snipper de ui.
- Verwijder het steeltje van de chilipeper, halveer deze en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
Bereiding
- Verwarm voor de currysaus de Green Dutch Oven (rond) op het rooster.
- Voeg het mosterdzaad aan de pan toe en leg de deksel erop.
- Het mosterdzaad zal gaan poppen (een beetje zoals popcorn) en dit is echt noodzakelijk.
- Sluit de deksel van de Big Green Egg en wacht tot het mosterdzaad heet is, dit duurt maar een tiental seconden.
- Meng de olijfolie, de ui, de chilipeper, de gemberwortel, de currypasta, het anijszaad, de chilipoeder en de kurkuma door het mosterdzaad en bak tot de uien glazig zijn.
- Roer af en toe en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Blus af met de kokosmelk en de kippenbouillon en meng de tomaatblokjes erdoor.
- Laat de saus nu 10-15 minuten inkoken; roer weer af en toe en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Haal de Dutch oven met de saus uit de Big Green Egg en breng op smaak met zout.
- Laat de saus afkoelen of leg de deksel op de pan om deze warm te houden. Je kunt de saus namelijk zowel warm als koud bij de shaslick serveren.
- Verwijder het rooster en de convEGGtor, plaats de Cast Iron Satay Grill en breng de Big Green Egg naar een temperatuur van 180-200 °C; verwarm de Cast Iron Satay Grill 15 minuten voor.
- Bestrijk de shaslicks en de Cast Iron Satay Grill met de olijfolie.
- Leg de spiesjes op de grill en gril ze ca. 8 minuten.
- Draai ze na ongeveer 4 minuten om. Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Haal de shaslicks uit de Big Green Egg en serveer deze met de currysaus erbij.