Home / Recept / Runderstoof met rode wijn

Runderstoof met rode wijn

Hoofdgerecht Vlees

Deze runderstoof van de Big Green Egg is een heerlijk, stevig gerecht voor koude dagen. De combinatie van mals rundvlees, krieltjes en wintergroenten krijgt in de Dutch Oven een diepe, volle smaak. De rode wijn en kruiden zorgen voor een rijke saus, terwijl het vlees langzaam boterzacht wordt op de kamado. Serveer met wat knapperig brood of gewoon zo uit de pan — puur comfortfood van het vuur.

4 personen
100 ℃
30 min voorbereidingstijd
200 min bereidingstijd
Runderstoof met rode wijn

Ingrediënten

  • 600 g runderriblappen

Ingrediënten voor de saus

  • 400 g krieltjes
  • 300 g winterpeen
  • 300 g knolselderij
  • 5 tomaten
  • 2 witte uien
  • ½ rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 takjes rozemarijn

Ingrediënten voor de saus

  • 6 takjes tijm
  • 6 takjes peterselie
  • 1 potje zilveruitjes van 320 g
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el paprikapoeder
  • 750 ml rode wijn
  • maizena (optioneel)

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze met het standaard rooster tot 180 °C.
  • Snijd intussen de riblappen in blokjes van 3 x 3 cm.
  • Was de krieltjes en dep ze droog.
  • Schil de winterpeen en de knolselderij en snijd ze in blokjes van ca. 1,5 centimeter.
  • Snijd de tomaten in kwarten en pel en snipper de ui.
  • Pel de knoflook en hak fijn.
  • Verwijder de steel en zaadlijsten van de rode peper en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Laat de zilveruitjes uitlekken.

Bereiding

  • Zet de Cast Iron Dutch Oven op het rooster, sluit de deksel van de Big Green Egg en verwarm de pan ca. 5 minuten voor.
  • Giet de zonnebloemolie in de pan.
  • Voeg het vlees, de krieltjes, winterpeen, knolselderij, tomaten, ui, rode peper en de knoflook toe en sluit de deksel van de Big Green Egg.
  • Braad het geheel ongeveer 10 minuten aan tot het vlees rondom bruin is, schep regelmatig om.
  • Meng de paprikapoeder, de zilveruitjes, rozemarijn, tijm en de laurierblaadjes door het vleesmengsel, sluit de deksel en verwarm ca. 1 minuut.
  • Blus af met de rode wijn en schenk er eventueel zoveel water bij tot alle ingrediënten onder staan.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en breng de temperatuur terug naar ongeveer 100 °C.
  • Laat de runderstoof nu ongeveer 3 uur stoven tot het vlees zacht is.
  • Haal de Dutch Oven van het rooster en controleer of het vocht niet te dun is geworden. Bind het vocht als dit te dun is met een papje van  maizena.
  • Breng de stoof op smaak met peper en zout.
  • Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.
  • Bestrooi de stoof met de peterselie.
4.2
Gebaseerd op 130 beoordelingen
powered by Google