Home / Recept / Krabsalade met gegrilde avocado en crostini

Krabsalade met gegrilde avocado en crostini

Schaal- en Schelpdieren Voorgerecht

Bij een feestelijk kerstdiner mag een mooi voorgerecht niet ontbreken, zoals deze heerlijke krabsalade met gegrilde avocado van de Big Green Egg en knapperige crostini. Het recept is eenvoudig, ontzettend smaakvol en ziet er ook nog eens spectaculair uit! Voor dit kerstrecept hebben we gekookte krabben gebruikt, maar je kunt het jezelf nog gemakkelijker maken door gekookt krabvlees bij je visboer te halen. Serveer de salade bijvoorbeeld in elegante glaasjes voor een extra feestelijke uitstraling. Wil je de uitdaging aangaan? Koop dan levende krabben en kook ze zelf. Breng een grote pan met court bouillon aan de kook, voeg de krabben toe en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar.

4 personen
220 °C
20 min. voorbereidingstijd
30 min. bereidingstijd
Krabsalade met gegrilde avocado en crostini

Salade

  • 2 gekookte Noordzeekrabben
  • 2 avocado’s
  • 1 el olijfolie
  • 1 biologische limoen
  • ½ cm gemberwortel
  • 1 sjalotje
  • 5 cm rettich
  • 1 Granny Smith appel
  • 3 el mayonaise

Crostini

  • 12 sneetjes klein briochebrood
  • 3 el olijfolie

Garnering

  • 3 radijsjes
  • 2 takjes dille
  • 2 takjes kervel

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm de kamado met de Cast Iron Grid tot 220 °C.
  • Breek ondertussen de scharen en poten van de krabben. Gebruik een hamertje om de scharen voorzichtig te kraken en haal het krabvlees eruit. Pluk het vlees en controleer zorgvuldig op eventuele stukjes schaal.
  • Verwijder de ingewanden uit de pantsers, spoel deze goed af en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar de poten voor de garnering.

Bereiding

  • Verwarm de Big Green Egg tot 220 °C en leg de Cast Iron Grid op het rooster. Halveer de avocado’s en bestrijk de snijvlakken met olijfolie.
  • Gril de avocado’s op het snijvlak voor ca. 2 minuten, draai ze een kwartslag en gril nog eens 2 minuten. Keer de avocadohelften om en gril 3 minuten op de schil. Sluit de deksel van de EGG na elke stap om de temperatuur constant te houden.
  • Voor de crostini: bestrijk de sneetjes briochebrood met olijfolie en gril ze ca. 1 minuut per kant. Je kunt dit tegelijkertijd met de avocado’s doen. Haal de crostini en avocado’s uit de EGG en laat ze afkoelen.
  • Schep het avocadovruchtvlees uit de schil en prak het met een vork fijn in een kom. Rasp de limoenschil boven de kom fijn (de vrucht zelf gebruik je niet). Schil de gemberwortel en rasp deze ook boven de kom.
  • Pel en snipper het sjalotje, schil de rettich en appel en verwijder het klokhuis uit de appel. Snijd de rettich en appel in blokjes van ca. 3 mm. Meng de sjalot, rettich, appel en het krabvlees met de mayonaise, peper en zout door de avocado.
  • Schep de salade in de krabpantsers en steek de bewaarde pootjes erin. Snijd de radijsjes in partjes en garneer de krabsalade met de radijs, dille en kervel. Leg de gevulde krabben samen met de crostini op een mooie schaal en zet deze in het midden van de tafel.

Gebruikte Big green egg accessoires

4.2
Gebaseerd op 130 beoordelingen
powered by Google