Korean Beef Bulgogi
Hoofdgerecht
Vlees
Deze Koreaanse ribeye van de Big Green Egg zit vol smaak door de marinade van sojasaus, sesamolie, knoflook en nashi-peer. Tijdens het grillen karamelliseert de buitenkant mooi, terwijl het vlees van binnen lekker mals blijft. De saus maakt het geheel helemaal af: lichtzoet, hartig en perfect om te serveren met rijst, sla en wat lente-ui in een wrap. Een eenvoudig gerecht met de volle smaken van de Aziatische keuken, rechtstreeks van de kamado.

Ingrediënten
- 4 ribeyes van 125 g
- in ringetjes gesneden lente-ui
- blaadjes sla, om het vlees in te wikkelen
- gekookte rijst, voor in de sla-wrap
Ingrediënten marinade + saus
- 4 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 2 el citroensap
- 4 el suiker
- 2 tl grofgemalen zwarte peper
- ½ nashi peer
- 2 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
Voorbereiding
- Meng voor de marinade en de saus de sojasaus, de sesamolie, het citroensap, de suiker en de peper.
- Verdeel het mengsel over twee schaaltjes, één voor de marinade en één voor de saus.
- Schil de nashi peer en verwijder het klokhuis.
- Snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes.
- Pel één sjalotje en snijd in halve ringen.
- Pel twee teentjes van de knoflook en hak ze fijn.
- Meng de peer, het sjalotje en de knoflook door het marinademengsel.
- Meng het vlees erdoor heen en laat 3 uur afgedekt in de koelkast marineren.
- Dek het tweede schaaltje met het sausmengsel ook af, dit kan op kamertemperatuur blijven staan.
Bereiding
- Plaats het gietijzeren rooster in de Big Green Egg.
- Verwarm de Big Green Egg op 200º C.
- Pel intussen voor de saus het tweede sjalotje en het overgebleven teentje knoflook.
- Snijd het sjalotje in halve ringen en hak de knoflook fijn.
- Verwarm de zonnebloemolie in de Cast Iron Sauce Pot aan de zijkant van het rooster op de Big Green Egg.
- Haal de ribeyes uit de marinade en veeg deze eraf.
- Houd de marinade apart voor later gebruik.
- Leg de ribeyes naast het pannetje op het rooster.
- Gril ze 1,5 minuut, draai een kwartslag voor een mooie grillruit en gril nogmaals 1,5 minuut.
- Keer de ribeyes en gril ook deze kant twee keer 1,5 minuut.
- Sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Haal het vlees uit de Big Green Egg en laat onder aluminiumfolie rusten.
- Voeg de sjalot en de knoflook aan het pannetje toe en bak enkele minuten tot de sjalot glazig is.
- Voeg de apart gehouden marinade en het apart gehouden sausmengsel toe en breng aan de kook.
- Laat ca. 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Snijd intussen de ribeyes in plakjes en leg ze op een schaal.
- Controleer of je de saus dik genoeg vindt.
- Als dit niet zo is roer je de maizena los in een klein beetje water en meng je dit door de saus.
- Laat dan nog 2 minuten langer koken.
- Serveer de saus met de in ringetjes gesneden lente-ui, de blaadjes sla, de gekookte rijst en de ribeye om er wraps van te maken.