Home / Recept / Kip aan het Draaispit (Rotisserie)

Kip aan het Draaispit (Rotisserie)

Gevogelte Hoofdgerecht

Het leuke aan barbecueën is dat er steeds nieuwe innovaties en ideeën bijkomen. Het draaispit voor de kamado is precies zo’n nieuwe en leuke innovatie. Veel mensen denken bij een spit direct aan kip, maar je kunt er ook prima andere gerechten met gevogelte, rund en varken mee bereiden. Denk bijvoorbeeld maar een heerlijke picanha, rollade of zelfs gyros en kebab. Echt leuk dus om zelf mee te experimenteren.

Voor dit gerecht hebben we echter een mooie kip aan het spit. Absoluut de beste manier om een kip gelijkmatig te braden met een mooi eindresultaat. Aangezien we niet veel met de kip gaan doen voor wat betreft kruiden of marinades, is het wel aan te raden om een kip van goede kwaliteit te pakken. Een maiskip is redelijk bekend in Nederland en al beter dan een plofkip van de supermarkt. Maar voor dit gerecht raden we aan om eens bij een goede poelier of slager langs te gaan.

4 personen
150ºC
30 min voorbereidingstijd
80 min bereidingstijd
Kip aan het Draaispit (Rotisserie)

Ingrediënten

  • 1 biologische kip
  • 4 el roomboter

Voorbereiding

  • Kies een lekkere rub en saus voor de bereiding van je kip. Suggesties onderaan deze pagina.
  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Neem het rooster uit de Big Green Egg en steek de houtskool aan en verwarm deze tot 150 °C.
  • Doe de roomboter in een schaaltje en vermeng de rub erdoorheen.
  • Pak de kip en maak het vel van de kip zoveel mogelijk los door voorzichtig met je vingers onder het vel te gaan.
  • Breng de helft van het rub mengsel onder het vel van de kip aan.
  • Smeer de rest van het mengsel op de buitenkant van de kip.

Bereiding

  • Pak de rotisserie (draaispit) en plaats deze op de rand van de Big Green Egg.
  • Neem de spit met de vorken en schuif de vorken tegen de kip en draai beide goed vast. Plaats de spit met kip op de rotisserie.
  • Voor extra smaak kan eventueel nog rookhout worden toegevoegd.
  • Zet de rotisserie aan en sluit de Big Green Egg.
  • Bij een kerntemperatuur van 65º C de kip insmeren met de gekozen BBQ saus.
  • Bij een kerntemperatuur van 72º C is de kip gaar.
  • Neem de kip uit de Big Green Egg en verwijder de vorken.
  • Laat de kip nu ongeveer een kwartiertje rusten.
  • Serveer de kip in z’n geheel of snijd de kip alvast aan in kleinere stukken.