Home / Recept / Jerk Chicken met yoghurtsaus

Jerk Chicken met yoghurtsaus

Gevogelte Hoofdgerecht

Ken jij de betekenis achter de populaire term “jerk chicken”? Het verwijst naar een Caribische specerijenmix genaamd “jerk”, die vaak gebruikt wordt als marinade voor kip. Deze mix heeft een pittige smaak, maar wij hebben ervoor gezorgd dat het nog steeds toegankelijk is. Het beste resultaat krijg je door de kip in te prikken en deze gedurende 8 uur te laten marineren, voordat je deze bereidt in je Big Green Egg. Om de maaltijd compleet te maken, bak je de mango en doperwten voor de rijst ook in je kamado. Serveer het gerecht met een frisse yoghurtsaus als tegenhanger. Kortom, een heerlijk zonnig gerecht genaamd Evergreen!

4 personen
190°C
15 min voorbereidingstijd
50 min bereidingstijd
Jerk Chicken met yoghurtsaus

Kip

  • 4 kippenpoten
  • 5 el plantaardige olie

Marinade

  • 1 ui
  • 3 lente-uitjes
  • 1 Scotch Bonnet peper
  • 8 teentjes knoflook
  • 8 takjes tijm
  • 1 biologische limoen
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemalen piment
  • 1 tl gemalen piper longum
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 4 el donkere basterdsuiker
  • 1 el gemalen gember
  • 4 el sojasaus
  • 4 el plantaardige olie

Saus

  • 1 biologische limoen
  • ½ bosje peterselie
  • 6 el Griekse yoghurt

Rijst

  • 240 g rijst
  • 1 mango
  • 2 el plantaardige olie
  • 100 g gedopte doperwten

Voorbereiding

  • Prik met een scherp mes enkele gaatjes in de huid van de kippenpoten en leg ze vervolgens in een schaal.
  • Voor de marinade snijd je de ui en lente-uitjes grof, halveer je de Scotch Bonnet peper en verwijder je het steeltje en zaadlijsten, pel je de knoflookteentjes, ris je de blaadjes van de takjes tijm, rasp je de limoenschil en pers je het sap uit de vrucht.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een blender en mix ze tot een gladde pasta. Giet de marinade over de kippenpoten en zorg dat de marinade goed in de huid en het vlees wordt gewreven. Laat de kip vervolgens gedurende ongeveer 8 uur marineren in de koelkast.

Bereiding

  • Maak de Big Green Egg klaar door de houtskool aan te steken en de Stainless Steel Grid te plaatsen, verwarm de EGG tot 190 °C.
  • Verhit de plantaardige olie in de Cast Iron Skillet in de EGG. Haal de kippenpoten uit de marinade en verwijder de marinade; bewaar deze voor later. Leg de kippenpoten op de huid in de skillet en bak de huid in ongeveer 6 minuten goudbruin met de deksel van de EGG gesloten.
  • Draai de kippenpoten om en bak de andere kant nogmaals 6 minuten totdat deze ook goudbruin is. Terwijl de kip bakt, rasp de limoenschil en pers het sap uit de vrucht voor de saus. Hak de peterselieblaadjes fijn en meng alle ingrediënten voor de saus in een kom. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Giet 200 milliliter warm water bij de bewaarde marinade en schenk dit over de kip in de skillet. Sluit de deksel van de EGG en laat de kip nog 10 tot 15 minuten garen totdat deze een kerntemperatuur heeft van 72°C, die je kunt meten met de Instant Read Thermometer in het dijbeen van de kippenpoten. Terwijl de kip gaart, kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd de mango in blokjes nadat je de vrucht van de pit hebt geschild.
  • Haal de skillet met de jerk chicken uit de EGG en zet deze opzij. Verhit de plantaardige olie in de deksel van de Green Dutch Oven en voeg de mango en doperwten toe. Bak deze ongeveer 4 minuten met de deksel van de EGG gesloten en roer af en toe om. Haal de mango en doperwten uit de EGG en meng ze met de rijst. Serveer de jerk chicken met de yoghurtsaus erbij.

Gebruikte Big green egg accessoires