In cederhout gegaarde langoustines met groenten
Schaal- en Schelpdieren
Voorgerecht
Waarschijnlijk heb je al eens ingrediënten of een gerecht op een cederhouten rookplank klaargemaakt op je kamado. Het cederhout zorgt, net als de Big Green Egg, voor een subtiele smaak die het gerecht verrijkt. Maar heb je ooit een cederhouten vel gebruikt voor het bereiden van gerechten op de BBQ? Het resultaat is een extra smaakdimensie die je ingrediënten net dat beetje meer diepte geeft. Bovendien is het altijd een feestje om dit “cadeautje” aan tafel te openen en je gasten te verrassen met die heerlijke geur!

Langoustines
- 12 langoustines (maat 8/10)
- ½ witte ui
- ¼ rode paprika
- ¼ gele paprika
- ½ prei
- ¼ venkel
- ½ tl fijngehakte dragon
- 2 el olijfolie
- 1 limoen
- 4 cederhouten vellen
- slagerstouw
Voorbereiding
- Week de cederhouten vellen minimaal 30 minuten in koud water. Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en zet de temperatuur, met de convEGGtor en het rooster, op 200 °C.
- Breek ondertussen de koppen van de langoustines af, verwijder de pantsers en het darmkanaal. Zet 4 scharen apart en gebruik de koppen en overgebleven scharen eventueel om een heerlijke bouillon te maken.
- Pel de ui en snijd deze in dunne reepjes. Verwijder de zaadlijsten en stelen van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in fijne reepjes. Snijd het witte gedeelte van de prei in stukken van ongeveer 5 centimeter en snijd deze, samen met de venkel, in de lengte in dunne reepjes. Meng de groenten met de dragon, besprenkel ze met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Snijd de limoen in 8 plakjes van ongeveer 2 millimeter dik.
- Knip 8 stukken slagerstouw van ongeveer 50 centimeter. Leg een geweekt cederhouten vel op je werkblad met de korte zijde naar je toe. Leg op een derde en twee derde van het vel een touwtje. Verdeel een kwart van de groenten over de onderste helft van het cederhouten vel en leg hier 3 schoongemaakte langoustines op. Dek af met 2 plakjes limoen en vouw de bovenste helft van het cederhouten vel over de groenten en langoustines. Zet het pakket eventueel vast met een knijper en maak met het touwtje een dubbele knoop aan beide zijden. Verwijder de knijper zodra alles vastzit. Herhaal dit met de resterende cederhouten vellen, groenten, langoustines en limoenplakjes.
Bereiding
- Leg de cederhouten pakketjes op de ronde Perforated Cooking Grid en plaats deze op het rooster van de EGG. Sluit de deksel en laat de groenten en langoustines ongeveer 15 minuten garen.
- Haal de Perforated Cooking Grid uit de EGG en geef iedereen aan tafel een pakketje. Knip of snijd de touwtjes voorzichtig door om het pakketje te openen en de geurige inhoud te onthullen.