Gegrilde dorade in tomatensaus
Hoofdgerecht
Vis
Voorgerecht
Heb je ooit een hele dorade op je Big Green Egg gegrild? Het is gemakkelijker dan je zou denken. Het is belangrijk om verse dorade te kopen om het beste resultaat te bereiken. In dit recept wordt de vis geserveerd met een heerlijke tomatensaus die langzaam op je kamado heeft staan pruttelen. En als laatste touch, gepofte en gegrilde bospeentjes om het gerecht compleet te maken.

Tomatensaus
- 2 grote witte uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 8 tomaten
- 100 ml olijfolie
- 3 laurierblaadjes
Groenten
- 12 bospeentjes
- 2 el olijfolie
Dorades
- 3 dorades van ca. 600 g
- 3 teentjes knoflook
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
- 2 el olijfolie, plus extra om in te vullen
Voorbereiding
- Zet de Big Green Egg aan en wacht tot de houtskool brandt. Verwarm de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 200°C.
- Voor de tomatensaus, pel en snipper de uien en knoflook. Hak de takjes tijm en rozemarijn fijn en voeg ze toe aan de gesneden tomaten.
- Schil de bospeentjes en leg 6 van hen op elk van de twee vellen bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Vouw het bakpapier om de peentjes heen en vorm zo pakketjes.
Bereiding
- Zet de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 200°C. Snipper de uien en knoflook voor de tomatensaus en hak de tijm en rozemarijn fijn. Snijd ook de tomaten in blokjes. Schil de bospeentjes en leg ze op 2 vellen bakpapier. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en vouw het bakpapier dicht tot pakketjes.
- Plaats een vuurvaste schaal op het rooster, groot genoeg voor de 3 dorades. Voeg olijfolie, ui, knoflook, tijm en rozemarijn toe en bak tot de ui glazig wordt. Voeg de tomatenblokjes, laurierblaadjes en 100 ml water toe en laat 15-20 minuten pruttelen. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
- Na 5 minuten, leg de pakketjes met bospeentjes naast de saus en laat 10-12 minuten poffen.
- Maak intussen de dorades schoon en wrijf de schubben af. Snijd de buikwand open, verwijder de ingewanden en spoel de buikholtes schoon. Dep de vissen droog en maak inkepingen aan beide kanten van elke dorade. Vul de buikholtes met knoflook, tijm en rozemarijn en bestrijk met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de Cast Iron Grid voor op 220°C en gril de dorades ca. 5 minuten per kant.
- Gril ook de bospeentjes nog 2-3 minuten per kant. Haal de dorades van het rooster en leg ze op de tomatensaus.
- Voeg de rest van de tijm en rozemarijn en de gegrilde bospeentjes toe aan de schaal. Plaats op het rooster en laat nog 10-15 minuten garen tot de dorades een kerntemperatuur hebben van 65°C.
- Haal de schaal uit de Big Green Egg en serveer de dorades op een vuurvaste ondergrond.