Home / Recept / Gebakken makreel

Gebakken makreel

Hoofdgerecht Vis

Zin in een lekker stukje vis uit de Big Green Egg? Met dit recept voor gebakken makreel heb je het avondeten in een mum van tijd op tafel. De schil van deze gezonde, vette vis heeft een heerlijk extra knapperig laagje paneermeel. Je kunt er zeker van zijn dat dit binnenkort één van je favoriete visrecepten wordt!

2 personen
170 ℃
25 min voorbereidingstijd
20 min bereidingstijd
Gebakken makreel

Ingrediënten

  • 2 rauwe makreelfilets
  • 2 el Panko paneermeel
  • 2 el paneermeel
  • 3 el olijfolie
  • 1 partje ingelegde (gezouten) citroen
  • 1 takje bladpeterselie
  • 1 tl boter

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de RVS Grid tot 170°C.
  • Snijd ondertussen de buik van elke makreel open en verwijder de ingewanden. Spoel de buikholte en de buitenkant van de makreel goed af onder koud stromend water. Snijd de koppen van de makreel. Fileer de makreel aan beide kanten, beginnend bij de buikzijde en laat de filets met het vel aan elkaar vastzitten. Snijd de ruggengraat weg van het vlees bij de staart en trek voorzichtig de ruggengraat eruit. Verwijder eventuele kleine botten met een pincet.
  • Meng de Panko en het paneermeel in een ondiepe schaal. Bestrooi de filetkant met witte peper en grove zeezout naar smaak, en bestrooi de velkant met het Panko-mengsel.

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in de Cast Iron Skillet op het rooster van de EGG. Hak de schil van het ingelegde citroensegment fijn. Trek de blaadjes van het takje peterselie en hak ze fijn.
  • Doe de boter in de pan en wacht tot hij gesmolten is. Leg de makreelfilets met de gepaneerde huid naar beneden in de hete Cast Iron Skillet. Bestrooi met de fijngehakte citroenschil en peterselie. Sluit de deksel van de EGG en bak de makreelfilets in circa 8 minuten gaar tot de onderkant goudbruin en krokant is.
  • Draai de makreelfilets even om en haal ze dan direct uit de pan. Serveer met een garnituur naar keuze of gebruik de makreel in een maaltijd naar keuze.

TIP: Lekker met een fris smakende mayonaise.