Focaccia
Bijgerecht
Pizza
Deze focaccia van de Big Green Egg is luchtig van binnen en knapperig van buiten, precies zoals het hoort. Het deeg krijgt alle tijd om rustig te rijzen en bakt daarna goudbruin op de pizzasteen in de kamado. Met een scheutje olijfolie en wat grof zeezout ontstaat een eenvoudig, maar heerlijk geurend brood dat perfect is als bijgerecht bij vlees, vis of een salade — of gewoon om zo te eten, direct van de grill.

Ingrediënten
- 200 g durum tarwebloem
- 200 g tarwebloem
- 400 g patentbloem
- 7 g droge gist
- sap van ½ citroen
- 7 g zout
- 2 tl olijfolie (extra om in te vetten)
- 1 el grof zeezout
- 440 ml water
Voorbereiding
- Leg de Iron Cast Skillet, de conveggtor en de pizzasteen alvast klaar voor gebruik.
- Meng de bloemsoorten, de gist en het citroensap met 330 milliliter van het water in een keukenmachine met deeghaak door elkaar (of kneed met de hand).
- Voeg na enkele minuten het zout toe.
- Wacht tot er een goed vermengd deeg is ontstaan en schenk dan het resterende water in de mengkom.
- Voeg als het water is opgenomen de olijfolie toe.
- Controleer met de Instant Read Digital Thermometer of het deeg een temperatuur van 25 °C heeft.
- Is de deegtemperatuur lager? Kneed het dan nog iets langer.
- Druk het deeg plat, vouw de zijkanten naar het midden en bestrijk met olijfolie.
- Keer het deeg om zodat het op de vouw ligt en bestrijk de bovenkant ook met olijfolie.
- Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen zodat een mooie bol ontstaat.
- Vet de Cast Iron Skillet in met olijfolie, leg de deegbol erin en druk het deeg plat.
- Laat het 2 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Druk het deeg ieder half uur steeds iets verder uit zodat het aan het einde van de rijstijd goed over de vorm is verdeeld.
- Bestrijk het deeg als het tijdens het rijzen wat droger wordt in met extra olijfolie.
Bereiding
- Steek ongeveer 20 minuten voor het einde van de rijstijd de houtskool in de Big Green Egg aan.
- Breng de Big Green Egg met de conveggtor, het standaard rooster en daarop de Baking Stone (pizzasteen) naar een temperatuur van 230 °C.
- Bevochtig je vingertoppen met olijfolie en druk op verschillende plaatsen deukjes in het focacciadeeg.
- Bestrooi het deeg met het grove zeezout.
- Zet de Cast Iron Skillet op de Baking Stone, sluit de deksel van de Big Green Egg en bak de focaccia in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
- Neem de Cast Iron Skillet uit de Big Green Egg.
- Haal de focaccia eruit en laat het brood afkoelen.