Home / Recept / Brisket

Brisket

Hoofdgerecht Vlees

Wat is brisket? Brisket is een deel van de runderborst die bestaat uit twee spieren de magere ‘flat’ en de vettere ‘point’. Het is een Amerikaanse klassieker die – met dank aan de barbecuewedstrijden – in Europa steeds bekender wordt. Brisket maken is niet veel werk, je hebt er vooral geduld voor nodig. De exacte bereidingstijd is lastig in te schatten en is afhankelijk van de dikte en het vetpercentage van het vlees. Begin op tijd, je kunt brisket gerust een paar uur langer laten rusten.

10 personen
135 ℃
70 min voorbereidingstijd
minimaal 480 min bereidingstijd
Brisket

Ingrediënten voor de brisket

  • 1 brisket (runderpuntborst) van circa 5 kg

Ingrediënten voor de rub

  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el gemalen venkelzaad
  • 1½ el knoflookpoeder
  • ½ el gemalen komijnzaad
  • 1½ el gedroogde tijm
  • 1½ el gedroogde oregano
  • 1½ el donkere basterdsuiker
  • 1½ el zwarte peper
  • 1 el fijn zeezout

Voorbereiding

  • Snijd de harde zenen uit de brisket en verwijder het overtollige vet. Meng de ingrediënten voor de rub.
  • Wrijf de brisket rondom in met de rub en laat het minimaal 1 uur op kamertemperatuur intrekken.

Bereiding

  • Meng 2 handen Hickory Wood Chips door de houtskool in de Big Green Egg. Steek de houtskool aan en verwarm de EGG met de convEGGtor tot 135 °C.
  • Til de convEGGtor met de EGGmitt aan uit de EGG en strooi een hand Hickory Wood Chips over de gloeiende houtskool. Plaats de convEGGtor terug en leg het Stainless Steel Grid in de EGG. Leg hier de brisket op en steek de pen van de EGG Genius Thermometer tot in de kern van het vlees. Sluit de deksel van de EGG en stel de temperatuur van de thermometer in op 85 °C. Laat de brisket ongeveer 8 uur op 135 °C garen tot de ingestelde kerntemperatuur is bereikt, de bereidingstijd kan nogal verschillen.
  • Haal de brisket uit de Big Green Egg als deze kerntemperatuur is bereikt. Verpak losjes in aluminiumfolie en leg de brisket (voor de isolerende werking) in een koelbox. Laat de brisket minstens 30 minuten rusten voordat je deze aansnijdt.