Gegrild hertenrack met stoofpot
Deze hertenstoof met gegrild hertenrack van de Big Green Egg is een gerecht dat pure herfst en luxe uitstraalt. Mals, langzaam gegaard vlees gecombineerd met aardpeer, paddenstoelen en geurige kruiden zoals rozemarijn en salie zorgt voor een diepe, volle smaak die perfect past bij een knusse avond aan tafel. Terwijl de hertenwangen rustig stoven in de Dutch Oven, krijgt het hertenrack op het rooster die karakteristieke grillsmaak waar de Big Green Egg om bekendstaat. Samen vormen ze een gerecht dat zowel robuust als verfijnd is — een echte blikvanger voor liefhebbers van wild en buiten koken.

Ingrediënten
- 1 hertenrack, ontvliesd
Ingrediënten voor de stoof
- 6 aardperen (topinamboers)
- 300 g gemengde wilde paddenstoelen
- 150 g bundelzwammen
- 5 takjes rozemarijn
- 3 takjes salie
- ½ bosje platte peterselie
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 4 el olijfolie
- 8 hertenwangen, ontvliesd
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verhit deze, met de Cast Iron Grid, tot 180 °C.
- Schil intussen voor de stoof de aardperen en snijd ze in partjes.
- Snijd de paddenstoelen in gelijke stukken.
- Snijd de bundelzwammen los.
- Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de salie en hak de kruiden fijn.
- Snijd en hak de peterselie fijn. Houd de peterselie apart van de andere kruiden.
- Snijd de prei in halve ringen.
- Schil de winterwortel, halveer in de lengte en snijd de wortel in plakjes.
Bereiding
- Plaats de Dutch Oven op het rooster en verwarm hierin de olijfolie.
- Voeg de hertenwangen toe en bak ze rondom bruin.
- Meng de aardpeer erdoor en bak ze ca. 2 minuten.
- Schep dan de paddenstoelen, de rozemarijn en de salie erdoor en bak deze ca. 1-2 minuten.
- Voeg nu de prei, wortel en peterselie toe. Bak ook deze 1-2 minuten mee.
- Schep de inhoud van de pan af en toe om en sluit na elke handeling de deksel van de Big Green Egg.
- Blus de hertenwangen en de groenten af met de rode wijn en voeg indien nodig zoveel water toe dat de ingrediënten onder staan.
- Sluit de deksel van deBig Green Egg en laat het geheel 2,5 tot 3 uur stoven tot de hertenwangen zacht zijn.
- Schuif de Dutch Oven naar de achterkant van het rooster.
- Leg het hertenrack op het rooster en gril ca. 2 minuten. Draai het vlees een kwartslag en gril nogmaals ca. 2 minuten voor een mooie grillruit. Keer het rack om en gril ook deze kant 2 x 2 minuten. Gril tenslotte de onderkant van het vlees ca. 2 x 2 minuten tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 52 °C;
- Haal het rack en de Dutch Oven uit deBig Green Egg en laat het vlees ca. 5 minuten rusten.
- Snijd het hertenrack in mooie koteletten en bestrooi met zwarte peper en zeezout naar smaak.
- Voeg zwarte peper en zeezout naar smaak aan de stoofpot toe en serveer bij de koteletten.