Home / Recept / Zalmfilet met groenten en citroenboter

Zalmfilet met groenten en citroenboter

Hoofdgerecht Vis

De Smoking Tower van Big Green Egg is een veelzijdig accessoire, waarmee je op meerdere niveaus kunt koken met de bijgeleverde cederhouten planken en het roestvrijstalen rooster. Hiermee kun je verschillende ingrediënten tegelijkertijd bereiden. Een tip: zorg ervoor dat je ingrediënten kiest die dezelfde kooktijd hebben. Wil je zelf worst of vis roken? Hang ze dan aan de meegeleverde haakjes aan de stangen van de Smoking Tower. Voor directe bereiding plaats je de Smoking Tower op het roestvrijstalen rooster op de vuurring. Voor indirecte bereiding zet je hem direct op de convEGGtor. Met deze handige tool kun je bijvoorbeeld een complete maaltijd bereiden, zoals zalmfilet met groene asperges, zoete aardappel, tomaat en citroenboter.

4 personen
170 °C
35 min. voorbereidingstijd
20 min. bereidingstijd
Zalmfilet met groenten en citroenboter

Zalm

  • 650 g zalmfilet met huid
  • 1 el milde Franse mosterd

Aardappel

  • 1 kleine oranje zoete aardappel
  • 1 kleine paarse zoete aardappel
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 el geraspte Parmezaanse kaas

Groenten

  • 4 groene asperges
  • 2 el olijfolie
  • 2 pomodori-tomaten
  • 2 el panko

Boter

  • 2 partjes biologische citroen
  • 150 g boter

Voorbereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze met de convEGGtor tot een temperatuur van 170 °C. Controleer de zalmfilet zorgvuldig op eventuele graatjes en verwijder deze. Leg de zalmfilet met de huidkant naar beneden op een cederhouten plank van de Smoking Tower. Bestrooi de zalm met peper en zout, en smeer de bovenkant en zijkanten in met mosterd.
  • Was de zoete aardappels grondig en dep ze droog. Gebruik een mandoline om de aardappels in dunne plakjes te snijden. Stapel een paar plakjes op elkaar en steek met een ronde steker (Ø 3 cm) kleine rondjes uit. Herhaal dit proces met de rest van de plakjes. Doe de olijfolie in een schaaltje en haal de aardappelrondjes erdoorheen. Verdeel ze vervolgens dakpansgewijs over de tweede cederhouten plank, waarbij je de verschillende kleuren afwisselt. Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm, hak ze fijn en strooi ze over de aardappelrondjes. Werk af met een snufje Parmezaanse kaas.
  • Breng een pan met lichtgezouten water aan de kook voor de groenten. Snijd de harde uiteinden van de asperges af en blancheer ze ongeveer 1 minuut in het kokende water. Giet ze af, spoel na met koud water en laat ze uitlekken. Besprenkel de asperges met 1 eetlepel olijfolie, leg ze op het rooster van de Smoking Tower en breng op smaak met peper en zout. Snijd de pomodori-tomaten in plakken van ongeveer 2 centimeter dik en leg ze naast de asperges op het rooster. Meng de tweede eetlepel olijfolie met de panko en strooi dit mengsel over de tomatenplakken.

Bereiding

  • Plaats het rooster met de groenten in het onderste niveau van de Smoking Tower, de plank met de zoete aardappel in het derde niveau, en de zalm in het vijfde niveau. Voeg voor de citroenboter de partjes citroen en de boter toe aan de Cast Iron Sauce Pot. Zet de Smoking Tower op de convEGGtor en plaats de Cast Iron Sauce Pot ernaast. Laat alles ongeveer 12 minuten garen tot de zalmfilet een kerntemperatuur van 42 °C bereikt; gebruik hiervoor de Instant Read Thermometer. Zodra de boter in de Cast Iron Sauce Pot is gesmolten, kun je desgewenst een stukje gloeiende houtskool aan de boter toevoegen voor een extra rokerige smaak. Wacht tot de boter volledig is gesmolten en neem het pannetje uit de EGG.
  • Snijd de zalmfilet in acht gelijke stukken en verdeel deze samen met de zoete aardappel, groene asperges en tomaat over de borden. Besprenkel het geheel met de citroenboter voor een heerlijke finishing touch.

Gebruikte Big green egg accessoires

4.2
Gebaseerd op 130 beoordelingen
powered by Google