Eén van de voordelen van een Big Green Egg is dat je de temperatuur van een Big Green Egg bijna tot op de graad nauwkeurig kunt regelen. Moet je Big Green Egg warmer, kouder of juist zo lang mogelijk op dezelfde temperatuur? Geen probleem! Zo kun je al je gerechten tot in perfectie bereiden. Hoe dat regelen van de temperatuur precies werkt leggen we je hier uit.
TEMPERATUUR REGELEN: SAMENSPEL VAN REGGULATOR EN LUCHTREGELAAR
Heb je je Big Green Egg aangestoken en na ongeveer 15 minuten de deksel gesloten? Dan gaat hij op temperatuur komen. Je kunt deze temperatuur heel eenvoudig zelf verhogen, verlagen of gelijk houden. Het vergt een klein beetje oefening, maar na een paar keer gebruiken zal je merken dat je het onder de knie begint te krijgen.
De temperatuur in de Big Green Egg regelen is eigenlijk een samenspel tussen de luchtregelaar in de keramische basis en de rEGGulator op de keramische deksel. Met de luchtregelaar bepaal je grofweg het temperatuurbereik in de Big Green Egg, met name de bovengrens (de maximale temperatuur). En met de rEGGulator kun je de temperatuur vervolgens bijna tot op de graad nauwkeurig finetunen.

TEMPERATUUR VERHOGEN, VERLAGEN OF GELIJK HOUDEN
Met zowel de luchtregelaar als de rEGGulator controleer je de hoeveelheid zuurstof in de Big Green Egg. Hoe meer zuurstof, hoe harder het houtskool gaat branden en hoe hoger de temperatuur in de Big Green Egg wordt. En andersom geldt dus ook: hoe minder zuurstof, hoe lager de temperatuur wordt.
Wil je de temperatuur verhogen? Zorg dan voor meer luchttoevoer door de rEGGulator verder te openen en/of de luchtregelaar verder te openen.
Wil je de temperatuur juist verlagen? Zorg dan dat er minder zuurstof in de Big Green Egg kan komen door de rEGGulator te sluiten en/of de luchtregelaar te sluiten.
En wil je de temperatuur gelijk houden? Sluit dan de rEGGulator bijna helemaal maar zorg wel dat hij nog een klein beetje gedeeltelijk geopend is (afhankelijk van de temperatuur). Zo zet je de Big Green Egg in een ‘stationaire stand’.

INVLOED VAN DE DEKSEL OP DE TEMPERATUUR
Wij raden je aan om tijdens het barbecuen de deksel van de Big Green Egg zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo kan de lucht optimaal circuleren, wordt je gerecht heerlijk gelijkmatig gegaard en voorkom je dat het vilt op de randen van de keramische basis en de keramische deksel verbrandt.
Daarnaast helpt het natuurlijk ook om de temperatuur in de Big Green Egg zo gelijk mogelijk te houden. Maar maak je geen zorgen dat de temperatuur heel erg daalt wanneer je de deksel wel een keer opent, want doordat er dan meer zuurstof bij de houtskool komt zal deze juist iets harder gaan branden. Zo wordt het temperatuurverlies gelijk gecompenseerd.
Let op: in verband met de veiligheid is het belangrijk om de deksel zeker bij hogere temperaturen rustig en in 2 stappen te openen. Open de deksel eerst ongeveer 5 centimeter zodat de Big Green Egg even koude lucht kan ‘inademen’ en hete lucht kan ‘uitademen’, en open daarna pas de deksel helemaal. Zo voorkom je de kans op een steekvlam (backdraft).

INVLOED VAN ACCESSOIRES OP DE TEMPERATUUR
Het verwijderen en met name plaatsen van accessoires kan ook invloed hebben op de temperatuur in de Big Green Egg. Zeker wanneer deze niet vanaf het begin mee zijn verwarmd. Denk bijvoorbeeld aan een convEGGtor of een Baking Stone. Plaats je deze ‘koud’ in de EGG? Dan zal de temperatuur iets dalen.
Pas eventueel de luchttoevoer aan om de temperatuur weer omhoog te krijgen. En als je Big Green Egg weer op temperatuur is, zijn de accessoires gelijk warm genoeg om gelijk te beginnen met het bereiden van je gerechten!
