Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm deze met de Cast Iron Grid, naar 180 °C.
Doe de linzen in een kom en schenk er 500 ml kokend water overheen.
Laat de linzen 20 minuten weken.
Pel en snipper de sjalotten en de knoflook.
Schil de wortels en snijd deze en de bleekselderij in plakjes.
Hak de lavas fijn.
Giet de linzen af.
Bereiding
Verwarm de Dutch Oven op het rooster.
Verwarm een scheut olijfolie in de Dutch Oven.
Fruit hierin de sjalotten en de knoflook aan tot de sjalotten glazig zijn.
Voeg de plakjes wortel en bleekselderij toe, sluit de deksel en bak ze 5 minuten mee.
Roer regelmatig en sluit steeds de deksel.
Voeg de tomatenblokjes, de fijngehakte lavas, laurierblaadjes, het komijnzaad, de gerookte paprikapoeder, de peper en een snuf zout toe en roer goed door.
Voeg de geweekte linzen toe en schenk de bouillon erbij.
Sluit de deksel en laat de soep ca. 15 minuten pruttelen.
Pluk de blaadjes van de peterselie.
Snijd de rode peper in flinterdunne reepjes.
Snijd het meergranenbrood in plakken.
Haal de pan uit de Big Green Egg en mix kort met de staafmixer zodat je slechts een deel van de soep pureert. Dit zorgt voor een goede binding waardoor de soep een dikkere structuur krijgt.
Gril de plakken brood kort aan beide kanten op het gietijzeren rooster.
Roer de soep door en schep in de borden.
Garneer met de peterselie en de reepjes rode peper en serveer met het brood.