Home / Recept / Pulled Pork “Big Green Egg”

Pulled Pork “Big Green Egg”

Hoofdgerecht Vlees

Low & Slow bereidingen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Eén van de bekendste gerechten is pulled pork, waarvoor in Amerika het ‘Boston Butt’-stuk van het varken wordt gebruikt (wat overigens niet van de kont komt!). In Nederland wordt het beter verkrijgbare nekstuk ofwel procureur het meest gebruikt.

Hoe maak je pulled pork? Het is makkelijk, maar heeft tijd nodig. Tijd, liefde en een Big Green Egg. Eet smakelijk alvast. Dit zou weleens de beste pulled pork kunnen worden die je ooit gaat proeven!

4 personen
110 ℃
24 uur voorbereidingstijd
10 uur bereidingstijd
Pulled Pork “Big Green Egg”

Ingrediënten voor het Vlees

  • 1 Procureur of Boston Butt (3 tot 5 kg)
  • Pork Rub (merken LetzQ, Blues Hog of soortgelijk)

Ingrediënten Marinade

  • 100 ml appelsap
  • 60 ml witte wijn azijn
  • 40 ml honing
  • 30 ml worchestershire saus
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • 1 eetlepel uienpoeder

Ingrediënten voor de Glaze

  • ½ cup (pikante) rode BBQ saus
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels honing

Voorbereiding

  • Meng voor de marinade alle ingrediënten in een schaaltje.
  • Snijd het grootste deel van het overtollige vet van de procureur.
  • Als er nog een beetje op zit is dat niet erg.
  • Vul de Marinade Injector met de marinade mix.
  • Injecteer de procureur met de marinademix.
  • Bestrooi vervolgens rijkelijk met de LetzQ Pork Rub (mengsel van specerijen)
  • Wikkel het vlees in plasticfolie en laat dit 24 uur in de koelkast marineren.

Bereiding

  • Leg de convEGGtor, de druippan, de Meat Claws, de kern temperatuurmeter  en het rookhout (kersen) alvast klaar voor gebruik.
  • Vul een schaaltje met water en leg daar een handjevol houtsnippers in.
  • Laat de houtsnippers ongeveer 20 minuten weken.
  • Voor het maken van de Glaze alle ingrediënten in een pannetje goed mengen.
  • Breng de Glaze nu zachtjes aan de kook.
  • Maak de Big Green Egg klaar voor indirect barbecueën op 110°C.
  • Zodra de Big Green Egg op temperatuur is kunnen de houtsnippers op de houtskool worden gestrooid.
  • Plaats het vlees vervolgens in de Green Egg.
  • Als het vlees een kerntemperatuur van 75 °C heeft bereikt deze goed insmeren met de Glaze.
  • Gaar het vlees door totdat het een kerntemperatuur heeft van 88 °C en haal het vervolgens uit de Big Green Egg.
  • Het duurt ongeveer 8 tot 10 uur totdat het vlees gaar is.
  • Haal het vlees daarna uit de Big Green Egg en pak het in met aluminiumfolie.
  • Laat dit minimaal 30 minuten rusten.
  • Trek het vlees voorzichtig uit elkaar met de Meat Claws
  • Zorg dat de structuur mooi bewaard blijft.
  • Meng eventueel nog wat rode BBQ saus door de Pulled Pork zodat hij goed op smaak is en mooi sappig blijft
  • Serveer op een wit, zacht bolletje met wat schijfjes augurk of coleslaw.