Home / Recept / Naanbrood

Naanbrood

Bijgerecht Patisserie Vegetarisch Voorgerecht

Wij zijn gek op de Indiase keuken en dan vooral Naan. Het is een heerlijk platbrood vol smaak. Het is ook mogelijk om dit flatbread in de Big Green Egg te bakken. Het is makkelijk en uiteraard het allerlekkerst om dit zelf te maken en dan ook nog eens in je kamado. Om het voor te bereiden hoeft het deeg van het naanbrood maar één keer te reizen. Daarna kan je starten met bakken en dit duurt niet lang. Zo heb je snel een heerlijk brood op tafel staan.

4 personen
240 °C
75 min voorbereidingstijd
30 min bereidingstijd
Naanbrood

Deeg

  • 50 g ei
  • 250 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
  • 70 g volle melk
  • 30 g volle yoghurt
  • 17 g verse gist
  • 15 g olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 5 g zout

Topping

  • 6 el geklaarde boter
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ bosje koriander

Voorbereiding

  • Klop het ei in de mengkom van een standmixer met een garde los. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed met de mixer met deeghaak op medium snelheid in 6-7 minuten tot een soepel en elastisch deeg; je kunt het deeg natuurlijk ook met de hand kneden. Het deeg is goed als je het uittrekt en je er een dun vliesje van kunt trekken.
  • Leg het deeg in een met olijfolie ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat 60 minuten rijzen. Na het rijzen voelt het deeg droog en zijdeachtig aan en is het in volume verdubbeld.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met convEGGtor, de Stainless Steel Grid en de Baking Stone tot een temperatuur van 240 °C.
  • Verdeel intussen het deeg in 4 bolletjes van ongeveer 110 gram per stuk en bol ze op. Rol de bolletjes op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot cirkels van 4-5 millimeter dik en een doorsnede van ongeveer 20 centimeter. Leg 2 deegcirkels op de Baking Stone en sluit de deksel van de EGG. Bak de naanbroden in 6-8 minuten gaar en licht goudbruin; keer ze eventueel halverwege de baktijd om. Smelt intussen voor de topping de geklaarde boter. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Pluk de blaadjes van de takjes koriander en snijd ze fijn.
  • Haal de naanbroden uit de EGG en laat ze op een rooster afkoelen. Bestrijk ze intussen met de helft van de geklaarde boter en bestrooi met de helft van de knoflook en de koriander. Bak de resterende naan op dezelfde manier op de Big Green Egg.