Skip to contentIngrediënten voor de stol
- 200 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 100 g gedroogde abrikozen
- 150 g fijne suiker
- 4 eieren
- 100 g bloem
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g gedroogde cranberries
- ½ tl kaneel
- poedersuiker
- 50 g zachte boter
Ingrediënten voor de compote
- 150 g verse cranberries
- 50 g gedroogde abrikozen
- 1 kaneelstokje
- 75 g suiker
- 100 ml water
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de conveggtor en het Stainless Steel Grid tot 180 °C.
- Zet de Cast Iron Sauce Pot alvast klaar.
- Vet een kleine tulbandvorm in met boter.
- Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
- Klop de boter en de suiker in een mengkom luchtig.
- Klop hier de eieren één voor één door.
- Spatel de bloem en vervolgens het zelfrijzend bakmeel door het mengsel.
- Spatel tenslotte de stukjes abrikoos, de cranberries en het kaneel door het beslag.
Bereiding
- Verdeel het beslag over de ingevette vorm, zet de vorm op het rooster en sluit de deksel van de Big Green Egg.
- Bak de stol in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
- Plaats 20 minuten voordat de stol gaar is de Cast Iron Sauce Pot op het rooster en voeg alle ingrediënten voor de cranberry compote toe.
- Schenk 100 milliliter water in het pannetje en sluit de deksel van de Big Green Egg.
- Laat circa 20 minuten garen, roer de compote af en toe door en voeg dan indien nodig extra water toe.
- Neem de tulbandvorm en de Cast Iron Sauce Pot met compote uit de Big Green Egg.
- Haal de kerststol uit de vorm op een bord en laat deze en de compote afkoelen.
- Leg de kerststol op een mooie schaal en bestuif met poedersuiker.
- Serveer met de cranberry compote.
Gebruikte Big green egg accessoires