Home / Recept / Gevulde kalkoen met kruidenzout

Gevulde kalkoen met kruidenzout

Gevogelte Hoofdgerecht
6 personen
160 ℃
30 voorbereidingstijd
180 min bereidingstijd
Gevulde kalkoen met kruidenzout

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van 4-5 kg
  • 5 el olijfolie

Ingrediënten voor de vulling

  • 350 g kalkoendijfilet
  • 50 g kastanjechampignons
  • 150 g kippenlevertjes
  • 12 g bosui, in ringen
  • 15 g rode ui, fijngesneden
  • 15 g gedroogde appel, in stukjes
  • 23 g rode paprika, in blokjes
  • 37 g gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 60 g gedroogde cranberry’s
  • 37 g ei
  • 35 g paneermeel
  • 1 el kipkruiden

Ingrediënten voor het kruidenzout

  • 4 teentjes knoflook
  • 6 takjes rozemarijn
  • 10 takjes tijm
  • 5 el grof zeezout

Voorbereiding

Maak het kruidenzout eventueel enkele dagen van tevoren. Zo kunnen de smaken goed op elkaar inwerken.

  • Pel hiervoor de knoflook en hak deze fijn.
  • Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm en hak ze fijn.
  • Meng alle ingrediënten voor het zout en bewaar in een afgesloten bakje.

Bereiding

  • Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm, met de conveggtor, tot 160 °C.
  • Bestrijk intussen de kalkoen met de olijfolie en bestrooi rondom met het kruidenzout.
  • Snijd voor de vulling de kalkoendijfilet in blokjes en de kastanjechampignons in plakjes.
  • Draai samen met de overige ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine alles tot een grofgehakt mengsel.
  • Vul de holte van de kalkoen met de vulling.
  • Bind de kalkoen met slagerstouw op zodat de poten en vleugels goed tegen het karkas aan zitten.
  • Plaats de Rectangular Drip Pan op de conveggtor en leg het rooster in de Big Green Egg.
  • Leg de gevulde kalkoen erop.
  • Steek de pen van de kernthermometer tot in de kern van de vulling en stel de kerntemperatuur in op 67 °.
  • Sluit de deksel van de Big Green Egg en laat de kalkoen garen tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt, dit duurt ongeveer 3 uur.
  • Haal de kalkoen uit de Big Green Egg en verpak deze in een paar lagen aluminiumfolie.
  • Laat de kalkoen nu ongeveer een halfuur rusten.
  • De kalkoen is nu klaar om geserveerd te worden.

Gebruikte Big green egg accessoires