Gestoofde lamsschenkel met aardappeltjes
Hoofdgerecht
Vlees
Ben jij bekend met de smaak van lamsschenkel? Dit sappige stuk vlees komt uit de poot van het lam en bevat veel bindweefsel. Wanneer je het vlees langdurig stooft, wordt het collageen in het bindweefsel omgezet in gelatine. Het resultaat is een heerlijk mals en smaakvol gerecht. Om dit te bereiken, kun je jouw Big Green Egg gebruiken om de schenkels rondom te grillen op het gietijzeren rooster van je kamado. Hierdoor krijgt het vlees een extra smaakdimensie en wordt de saus nog intenser van smaak. Heb jij deze smaakexplosie al eens geproefd?

Gestoofde Lamsschenkel
- 4 lamsschenkels
- 1 bol verse knoflook
- 1 biologische citroen
- 1 rode puntpaprika
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes oregano
- 1 takje tijm
- 2 el honing
- 1 el tomatenpuree
- 1 el pittige mosterd
- 4 steranijs
- 2 l lamsbouillon
- 200 ml rode wijn
- 300 g Roseval aardappels
Voorbereiding
- Om te beginnen, steek je de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm je de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 220 °C.
- Vervolgens snijd je het vlees aan de smalle kant van de lamsschenkels rondom het been in en schraap je voorzichtig de beentjes schoon met je mes haaks op het been. Om extra smaak toe te voegen, kun je een bol knoflook en een citroen in de breedte halveren en een puntpaprika in de lengte halveren. Verwijder de steel en de zaadlijsten van de puntpaprika en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Op deze manier voeg je eenvoudig extra smaak toe aan het gerecht. Ben jij klaar om deze heerlijke smaakcombinaties te ervaren?
Bereiding
- Begin met het bereiden van de lamsschenkels door ze te bestrooien met versgemalen zwarte peper en zeezout. Leg de schenkels op het rooster en grill ze gedurende 8-10 minuten rondom tot ze mooi bruin zijn. Voeg een paar minuten voordat de schenkels perfect bruin zijn de knoflookhelften en een mix van verse kruiden zoals rozemarijn, oregano en tijm toe. Houd er wel rekening mee dat de kruiden niet mogen verbranden.
- Haal de lamsschenkels, knoflook en kruiden uit de Big Green Egg en leg ze in de Green Dutch Oven. Verwijder de Cast Iron Grid en plaats de Stainless Steel Grid in de Egg. Voeg vervolgens citroenhelften, paprika, honing, tomatenpuree, mosterd en steranijs toe aan de Green Dutch Oven en schenk bouillon en rode wijn erbij. Zet de pan op het rooster, sluit de deksel van de Big Green Egg en wacht totdat het vocht bijna kookt.
- Haal de pan en het rooster uit de Big Green Egg, plaats de convEGGtor en leg het rooster terug. Zet de pan weer in de Egg, sluit de deksel van de Big Green Egg en breng de temperatuur naar 140 °C. Laat de lamsschenkels ca. 120 minuten zachtjes sudderen totdat ze bijna gaar zijn. In de tussentijd kun je de Roseval aardappels wassen en in dikke plakken snijden.
- Voeg de aardappels toe aan de Green Dutch Oven en laat ze ca. 15 minuten langer sudderen totdat de lamsschenkels zacht zijn en de aardappels gaar zijn.
- Haal de pan uit de Big Green Egg en schep de lamsschenkels en aardappelen in een mooie schaal die je in het midden van de tafel kunt zetten om te serveren. Geniet van dit heerlijke gerecht met vrienden en familie!