Ingrediënten
- 1 ossenhaas van ca. 3 kg
- 1 kg kastanjechampignons
- 2 el olijfolie
- 250 g parmaham (plakjes)
- 150 g fijne dijonmosterd
- 4 eidooiers
- 2 rollen bladerdeeg van
- 270 g (van 40 x 24 cm)
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de Cast Iron Grid tot 250 °C.
- Haal de ossenhaas uit de koelkast.
- Maak intussen de kastanjechampignons schoon en maal ze helemaal fijn in de keukenmachine zodat je een champignonpuree krijgt.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg de puree toe.
- Bak deze ca. 25 minuten op laag vuur totdat het vocht uit de champignons is verdampt.
- Breng de puree op smaak met peper en zout, meng met een vork en laat in de koelkast afkoelen.
- Leg de ossenhaas op het rooster en gril deze in ca. 1 minuut per kant rondom.
- Haal het vlees uit de Big Green Egg en leg het ongeveer 20 minuten in de koelkast.
- Haal het rooster met de Cast Iron Grid Lifter uit de Big Green Egg. Plaats de convEGGtor en het rvs-rooster met daarop de Baking Stone en breng de temperatuur van de Big Green Egg naar 220 °C.
Bereiding
- Leg een aantal vellen plasticfolie overlappend op je werkblad.
- De totale afmeting moet langer zijn dan de ossenhaas en breder dan de omtrek van de ossenhaas.
- Leg de plakken parmaham als een rechthoek dakpansgewijs op de folie.
- Ook hierbij is het belangrijk dat je de hele ossenhaas er straks in kunt rollen.
- Verdeel de champignonpuree met een lepel in een gelijkmatig laagje over de parmaham en druk het met de bolle kant van de lepel aan.
- Leg de ossenhaas in de lengte op de puree en bestrijk het vlees rondom met de mosterd.
- Rol de ossenhaas met behulp van de folie in de plak van puree en parmaham.
- Leg een vel bakpapier van minstens 50 x 60 cm op je werkblad.
- Klop de eidooiers los.
- Rol de plakken bladerdeeg uit op het bakpapier.
- Zorg ervoor dat de lange kanten van het deeg iets overlappen en bestrijk daartussen met losgeklopt eidooier.
- Druk voorzichtig aan zodat het deeg aan elkaar plakt.
- Haal de plasticfolie voorzichtig van de ossenhaas en leg deze naast de naad op het bovenste gedeelte van het bladerdeeg.
- Sla de bovenkant van het deeg over de ossenhaas heen naar je toe en vouw de zijkanten over het vlees.
- Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt eidooier.
- Sla de onderkant van het deeg over de ossenhaas zodat deze mooi is ingerold.
- Vouw de zijkanten van het deeg omhoog en plak ze dicht.
- Bestrijk deze zijkanten met losgeklopt eidooier en plak ze vast.
- Rol de ossenhaas in het deeg om zodat de vouwen aan de onderkant zitten.
- Bestrijk het deeg volledig met het losgeklopte eidooier.
- Snijd met een scherp mesje een ruitmotief in het deeg; pas hierbij op dat je niet door het deeg heen snijdt.
- Prik met de punt van het mes op minder zichtbare plaatsen ongeveer 6 kleine gaatjes in het deeg.
- Knip of scheur het grootste gedeelte van het bakpapier af.
- Leg de beef Wellington met behulp van de pizzaschep op de pizzasteen (baking stone).
- Steek de pen van een kernthermometer tot in de kern van het vlees en sluit de deksel van de Big Green Egg. Stel de kerntemperatuur in op 50-52 °C.
- Haal de beef Wellington met de pizzaschep uit de Big Green Egg als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt; dit duurt ongeveer 60 minuten.
- Laat het vlees 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
Gebruikte Big green egg accessoires
Voeg toe aan verlanglijst

Voeg toe aan winkelwagen

Big Green Egg Instant Read Digital Thermometer
€ 185
Voeg toe aan verlanglijst

Voeg toe aan winkelwagen

Big Green Egg Plate Setter Large (Conveggtor)
€ 135
Voeg toe aan verlanglijst

Voeg toe aan winkelwagen

Big Green Egg gietijzeren grillrooster Large
€ 101.5