Home / Recept / Bananenbrood

Bananenbrood

Nagerecht Patisserie

Ontdek het ultieme recept voor bananenbrood, gemaakt in je eigen Big Green Egg. Dit heerlijke bananenbrood is verrassend eenvoudig te bereiden en biedt een onweerstaanbare smaakervaring. Voor het beslag grillen we de bananen eerst in de kamado, waardoor ze een zalige zachtheid en smeuïgheid krijgen en zo de perfecte basis vormen. Als extra toevoeging gaan we voor een luxueuze twist met knapperige cashewnoten en stukjes pure chocolade. Durf jij deze smaaksensatie aan? Zet dit weergaloze bananenbrood binnenkort op het menu en verwen jezelf en je gasten!

4 personen
200 °C
20 min. voorbereidingstijd
105 min. bereidingstijd
Bananenbrood

Brood

  • 4 bananen
  • 60 ml volle melk
  • 100 g boter, plus extra om in te vetten
  • 1 vanillestokje
  • 100 g ongezouten cashewnoten
  • 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 2 grote eieren
  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 50 g geraspte kokos
  • 50 g amandelpoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ el gemalen kaneel
  • ¼ tl zout
  • 20 ml bruine rum
  • 100 g pure chocolade druppels (callets)

Serveren

  • Poedersuiker (optioneel)
  • Clotted cream

Voorbereiding

  • Begin door de houtskool in de Big Green Egg aan te steken en de Cast Iron Grid te verhitten tot een temperatuur van 200 °C. Neem vervolgens een cakeblik van ongeveer 11 x 25 centimeter en vet het in met boter. Strooi er een beetje bloem overheen en klop het teveel aan bloem eruit zodat het blik goed bedekt is.

Bereiding

  • Plaats drie bananen op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril de bananen gedurende 10-15 minuten totdat ze zacht zijn en de schillen rondom zwartgeblakerd zijn. Vergeet niet ze halverwege de bereidingstijd om te draaien.
  • Terwijl de bananen op de EGG gegrild worden, verwarm je de melk met boter in de Cast Iron Sauce Pot op het rooster totdat de boter volledig gesmolten is. Haal het pannetje uit de EGG en snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. Schraap het vanillemerg uit de peulen en voeg beide elementen toe aan het botermengsel. Laat het geheel afkoelen. Hak intussen de cashewnoten grof en zeef de bloem.
  • Haal de gegrilde bananen uit de EGG, pel ze voorzichtig en doe ze in een kom. Verwijder het rooster, plaats de convEGGtor en leg de Stainless Steel Grid in de EGG. Stel de temperatuur in op 190 °C. Gebruik een garde om de bananen in de kom los te kloppen. Haal de vanillepeul uit het botermengsel, schenk het mengsel in de kom en roer alles goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe aan het bananenmengsel en klop daarna de basterdsuiker, kokos, amandelpoeder, bakpoeder, kaneel, zout en rum erdoor. Schep als laatste voorzichtig de bloem, gehakte cashewnoten en chocolade door het beslag.
  • Giet het beslag in het cakeblik. Pel de vierde banaan en snijd deze in de lengte in vier gelijke plakken. Plaats de plakken met het snijvlak naar boven op het beslag en druk ze zachtjes aan, zodat ze nog goed zichtbaar zijn. Leg een koude Baking Stone op het rooster, zet het cakeblik erop en sluit de deksel van de EGG. Bak het bananenbrood ongeveer 40 minuten tot het goudbruin en gaar is.
  • Haal het cakeblik uit de EGG en laat het bananenbrood ongeveer 20 minuten in het blik afkoelen. Verwijder vervolgens voorzichtig het bananenbrood uit de vorm en laat het nog 10 minuten op een rooster afkoelen voordat je het in plakken snijdt. Voor een finishing touch kun je eventueel wat poedersuiker eroverheen strooien en serveren met clotted cream. Geniet van dit heerlijke bananenbrood!

Gebruikte Big green egg accessoires